På Brasserie Oskar Erikson på Storgatan i Strängnäs anser restaurangchefen att det är ett konstigt beslut av regeringen att serveringsställen måste sluta servera alkohol klockan 20.00, från julafton.
– Personligen tycker jag att regeringen då lika väl kunde ha stängt ner restaurangerna helt så att personalen kanske hade kunnat gå hemma med lön. Det hade varit bättre än att vi ska gå här och det inte kommer några gäster. Om det ens kommer några är risken att alla anländer samtidigt vid 18.00, säger Maria Hjellström, restaurangchef.
På Gripsholms värdshus höll man under början av veckan på att planera om upplägget för jul- och nyårsfirande, som kommer att genomföras.
– Om Stefan Löfven började gräva graven för restaurangbranschen i mars och plockade fram kistan under hösten, har han nu lagt på locket och plockat fram spik och hammare. Det gäller för hela branschen. Jag är väldigt oroad nu när man funderar på att tidigarelägga pandemilagen, över det som sker i England och att vi går mer mot en total nedstängning, säger Fredrik Åström, som driver Gripsholms värdshus.
Vore det bättre att regeringen stänger ner restauranger och att staten kan gå in och ta kostnaderna?
– Absolut. Det här är en halvmesyr. Regeringen försöker strypa branschen långsamt. Det hade varit bättre om vi hade fått klara direktiv. Nu finns ingen tidsbegränsning för hur länge restriktionen om att sluta servera alkohol 20.00 ska gälla.