Strängnäs nya italienska trattoria får alkoholtillstånd

La Carbonara Trattoria beviljas alkoholtillstånd. "Vi har lite öl, vin och bubbelvin till att börja med", säger kocken.

Bröderna Gadalla firade alkoholtillståndet med att spruta en flaska champagne utanför trattorian.

Bröderna Gadalla firade alkoholtillståndet med att spruta en flaska champagne utanför trattorian.

Foto: Hanna Källstig

Strängnäs2024-07-26 16:02

Nyheten i korthet

  • La Carbonara Trattoria i Strängnäs har beviljats alkoholtillstånd efter att ha öppnat sina dörrar i april. Kocken Beshoy Gadalla och hans bror Mana äger restaurangen.
  • Restaurangen planerar att skriva kontrakt med ett stort alkoholföretag, och förväntar sig att atmosfären kommer att förbättras när de kan servera alkoholhaltiga drycker.
  • Bröderna planerar att renovera restaurangen, inklusive att byta ut möbler och bygga en bar, samt att anställa mer personal. De förväntar sig en ökning av kunder när det blir mysigare på trattorian under hösten.

I onsdags beviljades La Carbonara Trattoria alkoholtillstånd. Bröderna Gadalla firade med ett litet champagnesprut framför restaurangen på Eskilsgatan.

– Tre öl och ett glas vin har jag serverat idag, berättar Beshoy Gadalla vid fyratiden på torsdagen.

undefined
Ägaren Mana Gadalla tar en rykande färsk pizza ur ugnen.

Beshoy, 29, driver trattorian som hans bror Mana, 33, äger. Krogen slog upp dörrarna i april, och eftersom det blev en riktig rivstart efter kontraktskrivning har alkoholserveringen inte prioriterats.

– Vi gick en nödvändig kurs och sedan såg vi till att söka alkoholtillstånd, vilket vi har hört kan vara svårt att få här i Strängnäs, säger den yngre brodern.

Berit Rydberg som är alkoholinspektör på Strängnäs kommun säger:

– Sådana rykten är tråkiga och har lätt att sprida sig.

La Carbonara Tratorias ansökan var komplett den 17 juli och krogen fick sitt alkoholtillstånd den 24 juli.

– Skickar man in alla handlingar komplett går det fort, säger Berit Rydberg, och hänvisar till en instruktionsfilm på kommunens hemsida samt deras e-tjänst.

Dröjsmål kan till exempel uppstå när ansökningar inte visar på hur verksamheten finansieras. Det hindrar nämligen att en remiss kan skickas till Skatteverket.

undefined
Beshoy Gadalla serverade öl och vin på torsdagen.

Krogen ska snart skriva kontrakt med ett stort alkoholföretag, vilket kocken Beshoy menar är på tiden eftersom kunder ofta efterfrågar alkoholhaltiga drycker.

– Jag ser att feedbacken online är fem av fem på både mat och service, men det är inte lika högt för atmosfär. Med cocktails och annat kan vi få till mer restaurangkänsla så att folk vill sitta kvar längre.

I nuläget beställer de flesta pizza, och kunder har uttryckt att krogen känns som ett pizzaställe.

– Vi ska byta meny och laga pastarätter och risotto, säger Beshoy som ser fram emot höst- och svampsäsongen.

undefined
Krogen har haft öppet i tre månader och lite till. "Vi öppnade fort och det var inte väntat att det skulle gå så här bra", säger Beshoy Gadalla.

I nuläget söker sig många till hamnen för att äta i solen.

– Vi förväntar oss ännu fler kunder i höst när det känns varmt och mysigt här på trattorian.

Bröderna har planer på att anställa mer personal och renovera. Efter januari 2025 blir det ett nytt utseende på allt från toaletten till taket, och stolar och bord ska bytas ut.

undefined
Old fashioned är kocken Beshoy Gadallas favoritdrink.
undefined
Lunchgästerna slår sig ner för lunch.

– Vi ska bygga en bar framför det som nu är kassadisk, berättar Beshoy.

Han har jobbat inom restaurangbranschen i Stockholm sedan han flyttade till Sverige för 10 år sedan.

– Här i Strängnäs är det trevligt folk, tycker kocken som ser fram emot att kunna bjuda på alkoholhaltigt på krogen.

– Jag tror folk kommer sitta här längre nu när matupplevelsen förhöjs.

undefined
Beshoy och Mana tar emot beställningar via qr-kod men vill göra fler bordsbeställningar och interagera mer med kunderna.
Karta: La carbonara trattoria
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!