– Mycket av det här kopparnätet började byggas för hundra år sen. Telia har valt att börja avveckla det för att det har blivit omodernt helt enkelt, säger Göran Hedström, bredbandsstrateg på Strängnäs kommun.
Dessutom, förklarar Göran Hedström, har Telia inte heller tillgång till reservdelar utifall nätet skulle behöva repareras.
Göran Hedström uppskattar att det finns uppåt 2 000 abonnenter runt om i Strängnäs som kommer att påverkas av avvecklingen. På kommunens hemsida finns en karta där man själv kan se vilka områden som berörs.
– Alla kommer att bli av med en fungerande kopparförbindelse vid samma tidpunkt i november, men jag kan tyvärr inte säga ett exakt datum när det kommer ske. Då gäller det att ha hunnit byta till något annat alternativ innan dess.
De som fortfarande har telefon- och internetuppkoppling kopplat till kopparnätet uppmanas istället att byta till fiber eller mobilnät – som bägge utlovas vara mer driftsäkra än kopparalternativet, och påverkas även mindre av väder och vind. På Telias hemsida meddelas att de basstationer och master som används i mobilnätet har reservkraft i flera timmar i händelse av strömavbrott.
För kommunen tillkommer inga kostnader med avvecklingen, däremot kommer berörda kunder att behöva betala för bytet. Dyrast kan det bli för dem som inte redan har fiberkabel grävd till sin bostad. Göran Hedström berättar att detta kan kosta uppemot 20 000 kronor eller mer i vissa fall.
Något arbete med att gräva ut och plocka bort de kopparkablar som ligger i marken runt om i kommunen verkar det inte bli tal om, säger Göran Hedström.
– Man drar ur kontakten och stänger av bara, i princip.
Kommer den koppar som ligger i marken att kunna återanvändas på något sätt?
– Jag har aldrig fått den frågan faktiskt, och jag tror inte att Telia heller har resonerat kring det. Men det är en intressant aspekt att det kommer ligga kvar en hel del koppar i marken som man kan vilja bli av med på något sätt, säger Göran Hedström och fortsätter:
– Det är bra att den gamla tekniken byts ut då den drar väldigt mycket mer energi och el. Vi är tidigt ute med den här avvecklingen och ju tidigare det sker desto bättre. Det är alltid bättre med det nya.