Strax efter att Röda korsets årliga kaffeservering i kronköket har öppnat ringlar en lång kö från trappavsatsen ner på den yttre borggården. Flera kaffesugna besökare har också passat på att ta en egen rundvandring i det helgöppna slottet.
– Trettondagsfika i kronköket har blivit lite av en tradition för oss. Det är mysigt och allt är läckert hembakt, säger Mariefredsbon Karin Eklund, som är på plats med barnen Adam Eklund och Ebba Welin.
Kön flyttar sig sakta men säkert framåt och de som tagit sig in genom dörren till den stora entrén kan snart bilda sig en uppfattning om vad de ska välja från den stora fikabuffén.
Under lördagen jobbar nästan 20 personer, från Röda korset Mariefred och Stallarholmen, med serveringen och de flesta har varit med och bakat brödet som säljs. Tårtor, kakor, bullar och matiga mackor trängs på långbordet och när något tar slut dukas det snabbt ram nytt.
– Tårtor med grädde och chokladkakor är väldigt poppis. Allt som är kladdigt kort och gott, konstaterar Katarina Sandmark som sköter kassaapparaten.
Hon har hjälpt till med på Röda korsets traditionella servering i kronköket sedan 1987 och ser det som en av årets höjdpunkter.
– Det är väldigt trevligt och det är enda tillfället på året som allmänheten får tillgång till den här delen av slottet. Det märks att folk är nyfikna för det här drar alltid storpublik.
I fjol höll Röda korset servering öppet under tre dagar och överskottet från försäljningen blev då 50 000 kronor.
– I år har vi öppet lördag och söndag, men vi hoppas ändå komma upp i samma summa, säger Katarina Sandmark och forstätter:
– Den här gången går pengarna till katastrofhjälp och det lär behövas.