Några trappor upp i den gamla brandstationen har socialkontoret i Strängnäs kommun öppnat en ny verksamhet för missbrukare som vill lägga av, för dem som har blivit nyktra, men också för anhöriga.
Tre anhörigkurser har hållits av Lasse Olsson och socionom Ellinor Torandt för fruar, flickvänner, mammor och vänner till missbrukare. Kursen är naturligtvis öppen även för män, men det är nästan uteslutande kvinnor som har anmält sig.
– Det är fler män som är beroende, vilket ger att det är fler kvinnor som är medberoende, säger Ellinor Torandt.
Enligt Lasse Olsson, som har ett förflutet som alkoholist, har den som missbrukar ofta svårt att förstå hur illa de anhöriga mår. Han själv förstod det inte.
– I den här sjukdomsbilden blir man väldigt ensam som anhörig, men på kursen förstår man att man inte är det, säger han.
Att få utbyta erfarenheter är något som kursdeltagarna tycker har varit absolut viktigast. Många kanske pratar om sina känslor för första gången, vilket har lett till både skratt och gråt.
– Man lär sig att det är en familjesjukdom, man får en förståelse för beroendemekanismerna, att det finns hjälp att gå vidare, säger Ellinor Torandt.
Att vara medberoende innebär att den anhörige anpassar sitt eget liv efter den som missbrukar. Den perfektionistiske "möjliggöraren" får ofta låg självkänsla, det hjälteaspirerande barnet kan tro att ju duktigare han eller hon är desto mindre drogar föräldern. Typiskt i familjen är att ingen visar sina verkliga känslor.
– Kursdeltagare har berättat om sin maktlöshet, och berättat om svåra situationer. Ska man ringa polisen när ens man kör iväg berusad i bilen? Ska man ge pengar eller går de i sådana fall bara till missbruket? säger Ellinor Torandt.
På kursen får man lära sig att skilja på personen som missbrukar och beroendet. Att bara sluta droga går sällan, det är en lång process. I den här processen är det viktigt att den anhörige ser på sitt eget agerande, om det förkortar eller förlänger missbrukarens karriär.
Hur hård ska man vara?
– Hård om du frågar mig. Ofta har beslutet att bli ren underlättats av att folk stänger dörren, det ökar på de negativa konsekvenserna för missbrukaren. Men det är samtidigt viktigt att göra klart att man älskar personen, att man finns där den dagen som han eller hon blir drogfri och nykter, säger Ellinor Torandt.
Att sätta ned foten är svårt för många, det är lätt att känna sig hjärtlös, och så fortsätter karusellen. Man brukar prata om att en missbrukare har fem–tio personer runt sig som är medberoende. Men till slut när de droppar av en efter en kan de negativa konsekvenserna bli för många.
– Jag förstod att jag hade förlorat allt när min son och barnbarn klippte kontakten. Plötsligt kände jag att jag bara behövde hjälp. Jag googlade och ringde upp Vårnäs behandlingshem, det tog tio minuter, det var de bästa minuterna i hela mitt liv, säger Lasse Olsson.