Kvarnens framgångsrecept är byggt på gästernas önskemål

Kvarnen Bar och kök i Strängnäs är inte längre det lokala pizzahaket i Finninge-Ulvhäll. I ständig dialog med gästerna har restaurangen bytt skepnad till nyrenoverad krog med allt från karaokekvällar till musikquiz och blivit kvarterets självklara mötesplats. Det senaste tillskottet är en stor, nybyggd uteservering.

Kvarnen Bar och Kök är ett familjeföretag som drivs av Milad Gharib och hans föräldrar och bröder. Krogen har fått sitt namn från den historiska väderkvarnen på Kvarnkullen i Strängnäs. Denna ikoniska kvarn, som stått där sedan 1855, har en unik historia och planeras åter börja mala mjöl år 2025.

Kvarnen Bar och Kök är ett familjeföretag som drivs av Milad Gharib och hans föräldrar och bröder. Krogen har fått sitt namn från den historiska väderkvarnen på Kvarnkullen i Strängnäs. Denna ikoniska kvarn, som stått där sedan 1855, har en unik historia och planeras åter börja mala mjöl år 2025.

Foto: Blanka Karlsson

Strängnäs2024-05-17 16:02

Nyheten i korthet

  • Kvarnen Bar och Kök i Strängnäs fortsätter att utveckla sin verksamhet genom att erbjuda catering, privata middagar, fester, konferenser och evenemang. Dessutom har de en ny uteservering.
  • Sedan Milad Gharib och hans familj tog över restaurangen för åtta år sedan, har de lyckats omvandla den från ett pizzaställe till en populär kvarterskrog genom att lyssna på kundernas önskemål.
  • Trots utmaningar, som att nå ut till Strängnäs ungdomar, planerar Kvarnen att fortsätta arrangera olika evenemang och hålla igång under sommaren. De överväger även att sända EM-matcher på begäran av gästerna.

För åtta år sedan tog Milad Gharib och hans familj över Kvarnen Bar och Kök. Under de tidigare ägarna var det mest en restaurang som serverade pizza och husmanskost. När familjen Gharib tog över förändrades både klientelet och efterfrågan.

– Det var förra sommaren som jag bestämde mig för att ansöka om alkoholtillstånd. När tillståndet var klart började vi renovera restaurangen och var klara i början av oktober. Det var också då vi hade premiäröppning, förklarar Milad Gharib.

undefined
På Kvarnen serveras mat och bjuds och underhållning. företaget erbjuder även catering, privata middagar och ordnar fester, konferenser och evenemang. Dessutom arrangerar de karaokekvällar, musik-quiz och trubaduruppträdanden.

Efter renoveringen har verksamheten blomstrat. Idén att anordna fester och privata middagar föddes när en stamkund ville fira sin 60-årsdag på Kvarnen. Snart visade fler gäster intresse för att boka olika tillställningar, vilket ledde till nya möjligheter för restaurangen.

Vid årsskiftet föreslog stamgästerna karaokekvällar och musikquiz.

– Vi vill ju skapa en mötesplats. Här i Finninge-Ulvhäll finns det ingen kvarterskrog, så det finns ingenstans där invånarna kan ta ett glas. Det här är också ett väldigt stort bostadsområde, och då hade vi en idé om att få samma personer, som annars tar sig ner till stan, att komma till oss, säger Milad Gharib.

undefined
Yvonne Ohlander, Yngve Ohlander, Kerstin Lagberg och Lars Moberg är väldigt nöjda med renoveringen. De tycker att Kvarnen har fått sig en riktigt lyft och det är väldigt trevligt att gå hit.

Milad Gharib betonar vikten av att lyssna på kundernas önskemål. Nyligen har gästerna efterfrågat att Kvarnen ska sända EM-matcher.

– Vi har skickat ut en omröstning på Facebook för att se hur stor efterfrågan var. 

Det visare sig att det fanns ett stort intresse. Och nu i veckan blev det klart att Kvarnen Bar och Kök kommer att visa matcherna, berättar Milad Gharib.

Gästerna har under åtta år uppmuntrat familjen att skaffa alkoholtillstånd och ordna olika event.

– Men det har varit en resursfråga, och även pandemin kom emellan. Men till slut kände vi att nu måste vi satsa. Och nu är det väldigt kul, säger Milad Gharib.

undefined
Malik Gharib är en av bröderna och är serveringsansvarig på Kvarnen.

Familjen Gharib har blivit mer motiverade av gästernas engagemang.

– När vi ser att gästerna uppskattar vår vilja att utveckla verksamheten blir det extra kul. Det handlar om att ge och ta, säger Milad Gharib.

Den nya uteserveringen har redan blivit en succé bland gästerna, som njuter av soliga dagar utomhus. Planerna framöver är att fortsätta anordna olika event och hålla igång under sommaren.

Men det finns också utmaningar, menar Milad Gharib. Strängnäs har inte så många ungdomar, vilket gör det svårt att nå ut till alla boende. Dessutom kan det moderna konceptet med bordsbeställning och menyer vid bordet vara en omställning för vissa gäster.

undefined
Ava Wizelius är stammis på Kvarnen. Hon tycker att Kvarnen är det bästa stället att gå till.

– Jag tror att många fortfarande ser oss som ett pizzaställe. Men för oss är det ingen "big deal" att det är så. Vi förstår att det är en omställning för gästerna, säger han och skrattar.
Efterfrågan på trubadurer är stor, och nyligen gästades Kvarnen av de lokala kändisarna Janne Sjöblom och Rosie Persson. Det blev en nostalgisk kväll då trubadurerna inte hade spelat tillsammans på 30 år, vilket resulterade i en premiärföreställning. 

"Det känns som en skolträff från Paulinska skolan. Många kändisar, knökafullt och härlig stämning," kommenterade en gäst på Facebook.

undefined
Milad Gharib och hans familj har drivit restaurangen, Kvarnen Bar och Kök, i åtta år. Denna vår har företaget byggt en ny uteservering.
undefined
Malik Gharib
undefined
”Handslaget” är en gåva från Jan Persson, grundare, ägare och VD Kilenkrysset. "Janne har varit en trogen kund hos oss sedan vi tog över restaurangen. Gåvan är en uppskattning för de jobb och den förändring som vi gjort på Kvarnen. Janne är ju en person som tycker om att man arbetar", säger Malik Gharib som är serveringsansvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!