Åtal: Kvinna fabricerade årsredovisning på 14 miljoner

Trots att företaget inte bedrivit någon verksamhet fabricerade kvinnan en omsättning på 14 miljoner kronor, det menar åklagaren som nu åtalar kvinnan för grovt bokföringsbrott.

Kvinnan som åtalas för grovt bokföringsbrott och skattebrott var tidigare bosatt i Strängnäs kommun men bor nu i en annan sörmländsk kommun. Kvinnan på bilden har inget samband med kvinnan i artikeln.

Kvinnan som åtalas för grovt bokföringsbrott och skattebrott var tidigare bosatt i Strängnäs kommun men bor nu i en annan sörmländsk kommun. Kvinnan på bilden har inget samband med kvinnan i artikeln.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT, montage

Strängnäs2023-01-02 11:55

"Bolagets framtid ser ljus ut", skrev kvinnan i bolagets senaste årsredovisning och undertecknade den i egenskap av styrelseledamot och VD. Därmed gick hon i god för att omsättningen var 14 miljoner kronor och att vinsten var 1,5 miljoner kronor. Men när Strängnäsbolaget försattes i konkurs kort därefter fattade konkursförvaltaren misstankar och gjorde en polisanmälan. Ekobrottsmyndighetens utredning visar att det rör sig om en fabricerad årsredovisning. Företrädaren misstänks för grovt bokföringsbrott och skattebrott. Enligt åtalet har de falska uppgifterna om att bolaget tjänade mycket pengar använts för att ta banklån samt få hyreskontrakt för en bostad i kommunen. 

Förundersökningsprotokollet från Ekobrottsmyndigheten omfattar 299 sidor. Där finns bland annat myndighetens granskningspromemoria, kopior på mejlkorrespondens med Skatteverket samt förhör med vittnen och företrädaren. Ytterligare ett bolag där kvinnan misstänks för skattebrott ingår i undersökningen, dock gällande ett mindre belopp.

Ekobrottsmyndighetens utredare konstaterar att uppgifterna i årsredovisningen saknar all koppling till företagets bankkontoutdrag och deklarationer och att ingen verksamhet bedrivits. Utredaren skriver: "Det finns ingenting som talar för att det som angetts i deklarationen är riktigt". 

undefined
Företrädaren för ett Strängnäsföretag, som nu är försatt i konkurs, misstänks för grovt bokföringsbrott och skattebrott. Ekobrottsmyndighetens förundersökning omfattar nästan 300 sidor.

Sammanlagt har skattebrottsenheten och polisen ställt över 300 frågor till företrädaren. Hennes svar lyder "Inga kommentarer" 113 gånger. I övrigt besvaras lejonparten av frågorna med "kan jag inte svara på" och liknande. Några kortfattade svar ger en insyn i hennes inställning till styrelsearbete. Vid frågan "varför har du gått med i att sitta i styrelser?" blev hennes svar: "Jag blev ombedd att göra det, spelade ingen roll tänkte jag."

Något mer meddelsam var hon i kontakten med den advokat som hanterade konkursutredningen tidigare i processen. "Jag har ingen vetskap alls om det bolaget eller dess verksamhet. Jag har satts in i flertalet styrelser som det nu ramlar in konkurser på, skrev hon i ett mejl. 

Ett utdrag från Bolagsverket visar att företrädaren tidigare har haft styrelseengagemang i 25 företag under de senaste fem åren. Av dessa har 17 företag försatts i konkurs. 

Huvudförhandlingen sker 24 januari och domen sammanställs därefter inom ett par veckor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!