För att ha rätt till sjukpenning och rehabiliteringspenning krävs det att mottagarens arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom. Kvinnan har uppgett att hennes sjukdomstillstånd hindrade henne från att arbeta och sökte därmed full ersättning.
Försäkringskassan har i efterhand tagit emot information från kvinnans arbetsgivare om hennes anställning och arbetstid. Det visar att hon vid flertalet tillfällen har arbetat långa arbetspass, vid något tillfälle så mycket som 13,5 timmar.
Då kvinnan inte har tagit upp det i samband med ansökan bedömer Försäkringskassan att hon har lämnat felaktiga uppgifter.
Kvinnan har inte heller fullföljt sin skyldighet att rapportera förändringar när hon har gått upp i arbetstid.
Vid ett tillfälle berättade kvinnan för Försäkringskassan att hon eventuellt skulle börja arbeta tio timmar i veckan, och bad om att återkomma med besked när det blev klart med arbetsgivaren.
Det hon inte berättade var att hon vid det laget redan hade arbetat i över en månad. Tvärtom uppgav hon två månader senare att hon inte hade börjat jobba ännu på grund av att hon inte mådde bra.
Därför kräver nu Försäkringskassan att kvinnan ska betala tillbaka hela beloppet, på en total summa av över en miljon kronor.
Myndigheten ser ingen anledning att befria kvinnan från att betala, bland annat med hänvisning till att hon haft en hög arbetsinkomst under perioden.