Kyrkbacken köper konkurrenten

Familjedoktorernas köp av Kyrkbacken gick i stöpet, det fanns inga pengar. Men de två vårdcentralerna flyttar ändå ihop i Familjedoktorernas lokaler.– Vi kommer bli den bästa vårdcentralen i Strängnäs, lovar Anders Olofsson, vd för Avonova primärvård.

Foto:

Strängnäs2015-10-21 05:45

I slutet av förra veckan kunde tidningen rapportera att landstinget startar ytterligare en vårdcentral i Strängnäs.

– Vi har många patienter som söker sig till landstingets vårdcentral. Det har varit en kraftig ökning, sa primärvårdens divisionschef Aina Nilsson och hänvisade till turbulensen kring vårdcentralen Familjedoktorernas köp av Kyrkbackens vårdcentral.

Men nu står det klart att det köpet inte blir av.

– Av olika skäl löste finansieringen sig inte. Det var olyckligt, berättar Anders Olofsson, vd för Avonova primärvård, som ägt Kyrkbacken de senaste åren.

Han förklarar att de två vårdcentralerna behövde bli större för att kunna drivas effektivt och bra och att det var så man kom att diskutera ett uppköp av varandra. När Familjedoktorerna inte kunde genomföra köpet valde Avonova att i stället köpa Familjedoktorernas vårdcentral i Strängnäs.

– Vi hade ingen beredskap för att kliva in i detta, att vi skulle ta över Familjedoktorerna i stället för tvärt om. Men det fanns redan en bra plan som vi kunde hålla oss till, säger Anders Olofsson som menar att Familjedoktorernas lokaler är överlägset bättre än de Kyrkbacken hade när det gäller tillgänglighet, hygien och utrymmen.

Personalrekryteringen är också i princip redan löst enligt Familjedoktorernas verksamhetschef Jenny Linder som kommer leda de två vårdcentralernas arbete under samma tak och sammansmältning. Fem läkare och nio sjuksköterskor ska ta emot de 11 000 patienterna.

Det är färre än innan sammanslagningen då cirka åtta läkare tog hand om lika många. Hur går det ihop sig?

– Vi tar ju inte bara emot patienter utan har många andra arbetsuppgifter som vi kan effektivisera. Men det är klart att verksamheten kommer att styra hur mycket personal vi har anställda, säger Jenny Linder som lovar att tillgängligheten kommer att vara minst lika bra efter sammanslagningen av de två vårdcentralerna som innan.

De två beklagar den turbulens som varit kring vårdcentralerna och att informationen till framför allt Kyrkbackens patienter inte varit bättre.

– Av sekretesskäl har vi inte kunnat skicka ut brev till samtliga listade på Kyrkbacken. Men det finns information på våra hemsidor, via telefon och på samliga dörrar finns det skyltar. Vi annonserar förstås i tidningen också och tycker nog att vi nått alla nu, säger Anders Olofsson och förklarar att alla patienter kan vara trygga med att förändringen slutar med flytten till nya lokaler.

– Det här känns väldigt bra. Vi har byggt ett helt ny och starkt personalgrupp på Familjedoktorerna. Vi hade sett fram emot att arbeta med personalen på Kyrkbacken men att de slutar hejdar inte oss. Vi är väl rustade att ta emot våra patienter, säger Jenny Linder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om