KRIGET I UKRAINA
Den ryska invasionen av Ukraina har försatt mer än 200 000 människor på flykt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Stora strömmar av människor rapporteras lämna östra Ukraina för att röra sig västerut mot grannländer som Polen.
Pingstkyrkan i Strängnäs samarbetar med församlingen i Eskilstuna för att samla in pengar till pingstförsamlingar i Lviv i västra Ukraina.
– Den församlingen har väldigt goda relationer med några församlingar där nere, så det är en bra väg att gå eftersom vi då har kopplingar hela vägen till de som får hjälpen, säger Peter Haraldsson, ordförande för Pingstkyrkan Strängnäs.
Pengarna, som kommer från överskottet i församlingens biståndscenter Tolv Korgar, används bland annat till madrasser, filtar och leksaker för de ukrainare som är på internflykt i landet.
– I helgen kunde vi bidra med 25 000 kronor till arbetet i Lviv.
Olivehällkyrkan i Strängnäs har genom samfundet Equmeniakyrkan en katastrof-fond dit såväl församlingsmedlemmar som privatpersoner kan skänka pengar.
– Jag tror många vill göra någonting, men att man känner sig ganska liten i den här situationen. Då tror jag att det är viktigt att det finns de här vägarna, och vi som kyrkor kan med tacksamhet se att vi har kontakter med andra kyrkor och kan fungera som en slags navelsträng mellan Ukraina och övriga världen, säger Simon Alander, pastor i Olivehällkyrkan.
UNHCR bedömer att upp till fyra miljoner ukrainare kan tvingas till flykt om kriget förvärras. Om det händer hoppas Simon Alander att det finns en öppenheten för att ta emot människor som söker sig till Strängnäs.
– Vi har ju färskt i minnet den våg av flyktingar som kom 2015, då alla kyrkor i Strängnäs hjälpte till praktiskt på olika sätt. Där lärde vi oss en del så jag tror att det finns en viss vana i kyrkorna att ta emot människor.
Svenska kyrkans biståndsenhet Act Svenska kyrkan samlar även in gåvor som riktas mot att tillhandahålla mat, vatten och sovplatser för människor i flykt.
– Via Act har vi också kontakter med andra kyrkor och diakonala institutioner som jobbar på plats och i närområdet, och då hjälper Svenska kyrkan med det som kan behövas av olika slag, säger Jenny Sjögren, biträdande kyrkoherde.
Hon säger också att det finns en beredskap inom Svenska kyrkan inför ett eventuellt flyktingmottagande.
– Lokalt så har vi kontakt med kommunen i fråga om det skulle behövas någon form av insatser från oss så småningom.