L om fjärrvärmen: "Vi vill se en folkomröstning"

"Medborgarna måste få säga sitt." Margaretha Furustrand (L) vill att kommuninvånarna involveras i beslutet om en försäljning av Sevabs fjärrvärme.

Enligt nuvarande plan ska politikerna i kommunfullmäktige besluta om en möjlig försäljning av fjärrvärmen i slutet av augusti.

Enligt nuvarande plan ska politikerna i kommunfullmäktige besluta om en möjlig försäljning av fjärrvärmen i slutet av augusti.

Foto: John Henzlert

Strängnäs2021-04-24 07:57

– Vi vill gärna se en folkomröstning. Men initiativet måste komma från medborgarna eller en organisation, säger Margaretha Furustrand som är Liberalernas gruppledare i fullmäktige.

– Skulle det bli ett sådant initiativ stöttar vi det.

Litar du på att medborgarna kan fatta ett klokt beslut i frågan?

– Det gör jag. Vi måste följa folkviljan och för det måste medborgarna få säga sitt, säger Margaretha Furustrand.

Det kan vara svårt att engagera invånare i en folkomröstning. 2013 röstade Strängnäsborna till exempel om en omorganisation i skolan i Strängnäs. Valdeltagandet låg då på bara 17 procent.

Margaretha Furustrand tror att fjärrvärmefrågan är betydligt mer angelägen för fler.

– Jag kommer mycket väl ihåg det initiativet. Det fanns en massiv protest, men i slutändan berörde det ändå inte så många. Nu handlar det om kommunens infrastruktur och investeringar i framtiden.

Liberalerna är öppna för att skjuta upp beslutet om en fjärrvärmeförsäljning till 2022 så att man kan hålla en eventuell folkomröstning i samband med nästa års allmänna val.

För att få till en folkomröstning krävs först ett folkinitiativ. Initiativet måste sedan samla tillräckligt med underskrifter. Det krävs namnteckningar av tio procent av de röstberättigade i Strängnäs kommun, alltså drygt 2 700 personer. I nästa skede bestämmer politikerna i kommunfullmäktige om en folkomröstning ska hållas. Om så sker är omröstningens resultat inte tvingande.

Ser du några nackdelar med att avgöra fjärrvärmefrågan i en folkomröstning?

– Nej, det gör jag inte. Det är så pass många som är berörda av det här: 7 000 hushåll plus företag och kommunens egna fastigheter, äldreboenden, förskolor och skolor, svarar Margaretha Furustrand.

Hon är övertygad om att en försäljning kommer att drabba skattebetalarna negativt.

– Inget företag köper fjärrvärmerörelsen av välgörenhet, utan man räknar med en prisökning.

Men om folket skulle rösta för en försäljning är Liberalerna ändå redo att acceptera det.

I Helsingborgs kommun avgjordes förra året en liknande fråga via folkomröstning. Den politiska majoriteten kring Moderaterna ville sälja det kommunägda energibolaget Öresundskraft, men försäljningens motståndare stoppade projektet med en folkomröstning.

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige diskuteras kräver Liberalerna svar av kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!