– En fördel med övergången blir att vi får ett större grepp kring vilka hemtjänstleverantörer som verkar i kommunen, vilket gör vårt arbete lättare men också kvalitetsmässigt bättre. I dag har vi många utförare och när det gäller mindre företag har vi svårare att kontrollera kvaliteten, säger Marjo Savelius, socialchef.
I och med beslutet kommer hemtjänsten att delas upp i tre områden. Område 1 innefattar Selaön, Mariefred, Åkers styckebruk och Länna. Område 2 inrymmer delar av Strängnäs, som Ulvhäll och Finninge, samt Tosterö och upp längs riksväg 55 till Märsön. Område 3 täcker resterande del av Strängnäs, samt Härad och Fogdön.
Endast område 1 och 2 kommer att upphandlas med en leverantör per område, då hemtjänst i område 3 ska utföras av den kommunala hemtjänsten.
Varför har ni valt just de att avgränsa till just dessa tre områden?
– Diskussionen har varit för att få en logistik som är rimlig för både privata utförare och kommunen. Vi märker att vi i dag har mycket arbetstid som går åt till resande för de som jobbar inom hemtjänsten.
Marjo Savelius säger att övergången till LOU beräknas vara klar i sin helhet till februari 2025.
– För oss är det jätteviktigt att vi hela tiden informerar om arbetet som sker. När anbudet sedan öppnas och vi har ett resultat är det viktigt att alla är införstådda på vad som kommer att hända.
Marie Ericsson Drotte sitter som ledamot i socialnämnden för Strängnäspartiets (STRP) räkning. De begärde återremiss och reserverade sig mot beslutet, då partiet anser att upphandlingen innehåller för många "hur". Hon menar att vad som ska utföras är det viktiga och är det som ska specificeras i upphandlingen.
– Det hindrar den från att vara så öppen som möjligt. Nämndens motivering till varför det fanns så många "hur" var att detta krävdes för att följa kommunens policy. Men tittar man på upphandlingen av Larslunda, till exempel, så är där inte alls lika många "hur". Är det då olika upphandlingsgrunder för olika upphandlingar?
Hon tycker även att kvaliteten på hemtjänstens utförande ska kunna mätas oavsett hur många eller vilka leverantörer som är inblandade.
– Vi tror att privata aktörer kan sköta utförandet bättre än vad de kommunala kan. Men det viktigaste för kommuninvånarna är att de får bra kvalitet till bra pris.