Lägenheter kan inte erbjudas i Strängnäs

Strängnäs kommun har för få lägenheter anpassade till personer mer funktionsnedsättning. Enligt en ny strukturplan ligger kommunen tretton år efter sett till utbygganden i riket.

Strängnäs2015-03-26 11:00

Socialnämnden fick i tisdags del av en ny strukturplan avseende verksamheten för personer med funktionsnedsättning. Planen redogör i huvudsak för behoven gällande sysselsättning och boende.

Tydligt är att investeringar behövs, särskilt med tanke på en stadig befolkningstillväxt. Strukturplanen pekar på följande behov:

För närvarande har 60 personer inom den kommunala psykiatrin någon form av sysselsättning. Målet är att är att fler ska kunna gå över till en egen försörjning, enligt strukturplanen. För detta behövs flera insatser, bland annat rekrytering av beteendevetare och pedagoger.

Även sysselsättningen inom den dagliga verksamheten, som faller under LSS-lagstiftningen, bör byggas ut. I år beräknas fem nya invånare beviljas insatser som faller under den dagliga verksamhetens ansvar. Strukturplanen varnar för att vite upp till 450 000 kronor riskeras om en brukare inte får insatsen inom tre månader. En utbyggnad av verksamheten behövs i Åkers styckebruk.

Ser man till lägenheter anpassade för funktionshindrade står det klart att Strängnäs kommun ligger efter utbyggnaden jämfört med riket: "faktum är att Strängnäs år 2013 ligger på nivå som riket hade år 2000". Servicelägenheter, som är en mer självständig boendeform än gruppboenden, saknas helt för personer med psykisk funktionsnedsättning.

För en relativt stor grupp individer, 30 personer, har Strängnäs kommun hittat boendelösningar i andra kommuner, något som årligen i snitt kostar 1,2 miljoner per person jämfört med 770 000 på hemmaplan. Och det konstateras vidare att när kommunen inte har något att erbjuda på hemmaplan saknas det många gånger intresse att flytta hem. Tilläggas kan även att 40 personer med funktionsnedsättning bor hemma hos sina föräldrar i dagsläget – dessa personer har troligen behov av ett eget boende i framtiden.

– Det som framkom under nämndens möte var att man tycker att strukturplanen var väldigt bra utförd, det blev mycket beröm på det viset. Ärendet var uppe för att nämndens ledamöter skulle kunna lämna synpunkter, säger Monica Lindell Rylén, (S), ordförande i socialnämnden.

I april ska socialnämnden fatta beslut om strukturplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om