Många hade nog hoppats på att invigningen av "landets vackraste bro" och "Sveriges längsta insjöbro", som den kallades i olika tidningsartiklar, skulle bli en riknyhet den där oktoberdagen. Men bron som knöt ihop Tosterön med fastlandet hamnade i skymundan av en sovjetisk ubåt som gick på grund i Karlskrona två dagar tidigare.
U137 blev en världsnyhet, och om Strängnäsbron stod det inte många spaltmeter. Förutom i lokaltidningarna Strengnäs Tidning och Folket, förstås. Hundratals Strängnäsbor bussades från staden ut till bron och det var många som gladdes över att trafiken äntligen kunde släppas på.
Under byggtiden var det också en annan bro som stal en del av rampljuset, nämligen Tjörnbron. 1980 seglades bron på av fartyget Star Clipper och 300 meter av vägbanan rasade ner. Sex bilar och en lastbil försvann ner över kanten innan trafiken kunde stoppas. Hela landet skärrades och frågan om Strängnäsbrons krocksäkerhet väcktes.
I Strengnäs Tidning intervjuades Strängnäsbrons konstruktör Helge Nilsson, som försäkrade att bron skulle bli i det närmaste krocksäker. Fartygen som trafikerar Strängnässundet ska vara för små för att orsaka någon verklig skada. De brostöd som står ute vid farleden ska klara påsegling med en kraft av 1 000 ton, försäkrade Helge Nilsson. Än så länge har hans löfte inte behövt sättas på prov.