Enligt Urban Mattsson, antikvarie/arkeolog på Länsstyrelsen i Södermanlands län, är det upp till fastighetsägaren att veta vad som gäller.
– Man måste ta reda på sånt här i förväg. Som fastighetsägare har man skyldighet att känna till de regler som gäller för ens fastighet.
Får man bygga en enkel friggebod om man har en fastighet i ett fornminne?
– Det krävs tillstånd inför markingrepp såsom schaktning eller övertäckning av en fornlämning, som att gjuta en platta. Så fort man ska gräva i närheten av en fornlämning ska man alltid söka tillstånd från länsstyrelsen, annars riskerar man polisanmälan.
Varför är det privatpersonen och inte staten som betalar i det här fallet?
– Vi följer Kulturmiljölagen och enligt den ska den som utför en åtgärd som berör en fornlämning svara för kostnaden för åtgärder. Det är klart att jag förstår att privatpersonen tycker att det kostar mycket men vi kan inte göra något åt det. Det är ju även i allmänhetens intresse att kulturmiljöer dokumenteras, säger Urban Mattsson.
Men borde det inte vara staten som betalar om det är i allmänhetens intresse?
– Länsstyrelsen får lämna sådant tillstånd endast om fornlämningen medför hinder eller olägenhet som inte står i rimligt förhållande till fornlämningens betydelse. Om det sistnämnda gäller ska länsstyrelsen avslå en ansökan om ingrepp och då hade han inte kunnat bygga.