När nu Friskolan Asken har temavecka handlar det för niornas del om att fundera på framtiden. Lantmäteriet kanske inte låter som världens hetaste arbetsplats och för de elever som funderar på gymnasieval kan framtiden, så väl som vissa arbetsplatser, kännas något diffusa.
Som en del i detta var Annelie Hörberg inbjuden för att berätta om vilka yrkesgrupper som jobbar på myndigheten, och vad de gör. Med visualiserande exempel fick hon eleverna att förflytta sig till Afrika.
– Tänk att ni bor på savannen, det finns inte telefon, det finns inte el, ni brukar er jord. Plötsligt börjar ett företag att bygga på marken, säger Annelie Hörberg, apropå myndighetens uppgift att registrera vem som äger vilken mark och hur ägarförhållanden har sett ut.
Men myndigheten jobbar också med annat, som ortsnamn. I Sverige finns 84 orter där namnet Amerika ingår.
– Fjuckby. Ni kan ju tänka er vad man associerar det till.
Eleverna fick även reda på att man kan jobba med kartor, att man från 2 500 meters höjd ser hårfärgen på någon som solar. Eller att av myndighetens 2 100 anställda, med 48 olika yrken, jobbar ett hundratal med biståndsprojekt.
– Om ni råkar hälla ut kaffet på ett papper just där det står var det ska arkiveras blir det problem, säger Annelie Hörberg, och berättar om ett digitaliseringsprojekt i Kenya.
Under veckan får årskurs nio också besök av en polis, barnmorska och en journalist. De ska även besöka flera arbetsplatser. Eleven Felicia Pilqvist tror att hon vet vad hon vill jobba med, och det blir varken som jurist eller lantmätare.
– Jag vill bli sjuksköterska, men jag vet inte inriktning ännu. Jag vill ta hand om människor.