Larmet: Unga säljer sex i Strängnäs

Strängnäsungdomar har fått betalning eller ersättning för sexuella tjänster, framkommer sedan ungdomsmottagningen börjat ställa nya frågor.

Sexit är ett frågeformulär som ungdomsmottagningen i Strängnäs använder sedan ett år tillbaka. I det ställs frågor om bland annat sexuella tjänster mot betalning eller annan ersättning.

Sexit är ett frågeformulär som ungdomsmottagningen i Strängnäs använder sedan ett år tillbaka. I det ställs frågor om bland annat sexuella tjänster mot betalning eller annan ersättning.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2019-12-11 06:33

Ungdomsmottagningen i Strängnäs har fått kännedom om att unga i kommunen har utfört sexuella handlingar i utbyte mot pengar, en annan tjänst eller vara.

– Det har nog förekommit i alla tider, på olika sätt. Vad som har hänt nu är att vi har blivit bättre på att fråga, säger Åsa Erikzon, kurator på ungdomsmottagningen.

Det senaste året har hon och hennes kollegor arbetat med frågeformuläret Sexit, som alla ungdomsmottagningar i länet har tillgång till. En av frågorna lyder "har du någon gång fått ersättning eller betalning för en sexuell tjänst?", med förtydligandet att ersättning kan vara såväl pengar som alkohol, cigaretter, droger, boende, mat, saker och resor.

Ett antal ungdomar, både killar och tjejer, har svarat ja. Hur många kan Åsa Erikzon inte säga i dagsläget, med hänvisning till att det ännu inte finns någon statistik tillgänglig. Ungdomsmottagningens verksamhet riktar sig till åldrarna 13–23 år. När det gäller ungdomar under 18 år har ungdomsmottagningen gjort orosanmälningar till kommunens socialtjänst, när den fått kännedom om sexuella tjänster mot betalning eller annan ersättning.

Socialtjänsten vid Strängnäs kommun kan inte säga hur många orosanmälningar ungdomsmottagningen har gjort om saken, då prostitution eller dylikt i nuläget inte finns med som ett alternativ när anmälan registreras, berättar enhetschefen Henrik Ekerot.

Strängnäspolisen har inte tagit emot några anmälningar om sexköp det senaste året, konstaterar inspektör Per Båverud. Hans kollega, Thomas Bergqvist som tillfälligt är kommunpolis i Strängnäs, säger att det är få fall som kommer till polisens kännedom.

– Jag hör att det förekommer. Men det här är något som generellt är omgärdat av en tystnadskultur, av både de som ger och nyttjar tjänsterna. Det är mycket svårt för oss att göra något om det inte anmäls eller uppdagas på annat sätt, säger han.

Den som ger ersättning för en sexuell tjänst gör sig skyldig till brott. Böter eller fängelse i ett år kan bli påföljden.

Åsa Erikzon understryker att det inte handlar om någon som erbjuder sex på Strängnäs gator.

– Det kan bland annat vara unga individer som byter tjänster med varandra. Jag tror få av dem skulle säga att de ägnar sig åt prostitution. En del upplever det nog inte ens som ett problem, utan ser det som ett sätt att skaffa pengar eller varor, säger hon och berättar att det kan handla om såväl fysiskt sex som nakenbilder som skickas digitalt.

Polisen Thomas Bergqvist tvekar inte inför att kalla det som ungdomsmottagningen har fått kännedom om för prostitution.

– Det är vad det är, per definition. Utför man en sexuell tjänst mot pengar eller annan typ av vinning, så är det en form av prostitution. Jag upplever att sånt här mer och mer ingår i vad som är "normalt". Jag önskar att fler skulle vara rädda om sin egen integritet. Inte minst då den här typen av fenomen kan få spridning i sociala medier. En sådan stämpel kan vara svår att tvätta bort. Jag hoppas att det här inte blir det nya normala, säger han.

Utöver frågor om sexuella tjänster tar Sexit upp bland annat könsidentitet, sexuell läggning, våld och sexuellt tvång. Det är mer detaljerat än tidigare formulär om exempelvis droganvändning och antal sexpartners.

– Tidigare kan man ha funderat när en patient återkommit med könssjukdomar och ett ökat antal sexuella partners, en intuitiv känsla av hur det komma sig. Att vi nu ställer de här frågorna känns oerhört kvalitetssäkrande, säger Åsa Erikzon.

Hur har ungdomarna reagerat på frågorna i formuläret?

– Det har blivit jättebra. Jag upplever att de har svarat väldigt sanningsenligt. Vi är noga med att förklara att det handlar om att vi vill ställa rätt frågor för att kunna erbjuda dem rätt vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!