Läsarna hör av sig efter Strengnäs Tidnings granskning

Många läsare har hört av sig till redaktionen efter Strengnäs Tidnings granskning. En del har ringt och andra har skrivit. De flesta har uttryckt tacksamhet, men en person har också varit arg på tidningen. Ytterligare några har berättat egna historier.
– Det kändes som vi blev förda bakom ljuset, säger Björn Brolin, som fick stora problem efter att han tagit ned sin kakelugn.

Strängnäs2010-09-29 07:11

Det är många som har hört av sig till tidningen de senaste dagarna. En av dem är Björn Brolin och han berättar om problemen som han och familjen fick efter att de flyttat till huset i Mariefred för 13 år sedan.

De visste att köksspisen och kakelugnen behövde renoveras och hörde därför av sig till Strängnäs sotningsdistrikt. Efter informationen de fick beslutade de sig för att montera ned hela kakelugnen, inklusive grunden, för att göra en totalrenovering.

Ansöka om byggnadslov

– När den var nedplockad fick vi reda på att vi var tvungna att ansöka om byggnadslov därför att det var att betrakta som en nyinstallation. Och vid en nyinstallation kan man inte ha två eldstäder som går upp i samma rökkanal, säger Björn Brolin.

Därmed krävdes stora ingrepp och ett alternativ som gavs var att montera två syrafasta slangar. Det ingreppet hade helt påverkat murstocken på köksspisen och ugnen hade varit ett minne blott. Ett annat alternativ var att bygga en helt ny skorsten. Björn Brolin nämnde det för en kompis som inte trodde att det stämde med lagstiftningen och Björn Brolin ringde Sveriges skorstensfejarmästares riksförbund.

– Jag fick då reda på att det inte var att betrakta som en nyinstallation. Jag kände det som att vi hade blivit vilseförda vad det gäller lagstiftning och det hade kunnat kosta många tusenlappar, säger han, och påpekar att efter att de bestämt satte ned foten har de blivit korrekt bemötta.

Ytterligare en läsare berättar om en brandskyddskontroll. Enligt teknikern som kom till huset kunde någon brandskyddskontroll inte göras eftersom det, enligt honom, saknades uppstigningsanordningar.

– ”Men så här har det sett ut i alla år. Vad är problemet nu?” undrade kvinnan som ringde till kontoret på Strängnäs sotningsdistrikt nästa dag och blev lovad att en annan tekniker skulle komma ut.

Eldningsförbud

Men enligt kvinnan kom den andra teknikern med gipsat ben och kryckor och kunde därför inte gå upp på taket, men han sade att han från marken hade sett att det fanns takstegar och därmed trodde kvinnan att det var lugnt.

– Några dagar senare kom ett brev på posten om ett föreläggande om eldningsförbud för att det saknas uppstigningsanordningar. Jag ringde då tillbaka till kontoret och fick höra att de aldrig går emot sina besiktningsmän, berättar kvinnan.

Hon överklagade till länsstyrelsen i Södermanland som gav henne rätt. I beslutet från i mars i år skriver länsstyrelsen att påståendet att ”uppstigningsanordningar saknas helt på skorsten” inte stämmer eftersom kvinnan med fotografier visat att huset har uppstigningsanordningar.

Tidningen har sökt Bengt Svärd för en kommentar, men inte lyckats nå honom. Han har tidigare sagt att Strängnäs sotningsdistrikt följer det regelverk som finns och att olika anställda inte ger olika svar till kunder, trots samma regelverk. Han tycker att det är tragiskt med allt "skitsnack".

Länsstyrelsen fann i juni 2008 att det brandförebyggande arbetet med rengöring och brandskyddskontroll höll en god nivå i Strängnäs, Flen och Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om