Lillvor Bøifot, 78, lurades på 15 000 kronor: "Cyniskt"

Strängnäsbon Lillvor Bøifot lurades på nästan 15 000 kronor genom Swish. Nu åtalas en kvinna för delaktighet i brottet. "Bankerna borde ta ett större ansvar", säger Lillvor.

Lillvor Bøifot, 78, tycker att bankerna borde ta ett större ansvar för att förhindra telefonbedrägerier mot äldre. "Det är deras system som gör det möjligt", säger hon.

Lillvor Bøifot, 78, tycker att bankerna borde ta ett större ansvar för att förhindra telefonbedrägerier mot äldre. "Det är deras system som gör det möjligt", säger hon.

Foto: Robin Folkö

Strängnäs2021-05-06 12:27

Det var i mars förra året som Lillvor Bøifot blev uppringd av en man som uppgav sig vara från Ikano bank. Han sa att någon hade försökt ansöka om lån i hennes namn, och även försökt att få tillgång till hennes konto. När hon ifrågasatte mannen blev han först arg, men kopplade henne sedan vidare henne till en annan man som sade sig arbeta på Swedbanks spärrservice. 

– Jag uppfattade dem som mycket trovärdiga. De talade med uttryck som var relevanta för att komma från bankmän, säger Lillvor.

Så småningom fick den andre mannen henne att swisha 14 900 kronor till ett visst telefonnummer. Kort efter att de avslutade samtalet insåg hon att hon blivit lurad. Swedbank bekräftade senare att hon utsatts för bedrägeri.

– Nu minns jag allt som en dimma, säger hon.

Enligt polisen har telefonbedrägerier riktade mot äldre ökat kraftigt de senaste åren, som tidningen berättat flera gånger tidigare. 

Det är långt ifrån alla brott som blir helt uppklarade, men i Lillvors fall har polis och åklagare kommit åtminstone en bit på vägen. 

I dagarna åtalades en kvinna i Malmö för att ha tagit emot Swishöverföringen. Hon misstänks för penningtvätt, eftersom hon förvarade pengarna på sitt konto och kort därefter tog ut dem genom en bankomat. 

Men vilka de två männen är, de som faktiskt utförde själva bedrägeriet, det vet inte rättsväsendet.

– Vilka det var är jättesvårt att veta, eftersom man i Sverige kan inneha kontantkort utan att det registreras på någon, säger Annika Lindahl, åklagare i Malmö.

– Jag tycker att det är frustrerande att det här är möjligt. Man känner för de här äldre människorna som kanske inte är så tekniskt bevandrade. Det är ett så cyniskt utnyttjande av människor. 

Liksom åklagaren är Lillvor Bøifot kritisk till att det inte går att komma åt de verkliga gärningsmännen. Men hon ger även bankerna en känga.

– Jag tycker att de borde ta ett större ansvar för att förhindra det här, säger hon.

De 14 900 kronorna har hon ännu inte sett röken av, men hon sätter sitt hopp till rättsprocessen i Malmö. Ekonomiskt börjar hon först nu, ett år senare, komma ikapp.

– Jag har en väldigt låg pension, så nästan 15 000 kronor är mycket pengar för mig. 

Kvinnan i Malmö åtalas också för penningtvätt i samband med att en man i Småland lurades på drygt 230 000 kronor. Även där är det okänt vem som utförde telefonbedrägeriet.

Råd om telefonbedrägerier

Använd aldrig bankdosa eller bank-id om någon oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut kort- eller bankkoder till andra.

Om någon ringer och du blir osäker, be att få ringa tillbaka på ett officiellt nummer som du själv tar fram. 

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank direkt. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!