Vårdcentralerna med bäst och sämst tillgänglighet

Ingen av kommunens vårdcentraler klarade av att uppfylla vårdgarantin under september månad. Sämst gick det för vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs.

En sammanställning av siffror från Folkhälsomyndigheten visar att ingen av Strängnäs vårdcentraler klarade av att erbjuda alla sina patienter en bedömning inom tre dagar. Sämst var Vårdcentralen Mäster Olof där Christina Engsandér är verksamhetschef.

En sammanställning av siffror från Folkhälsomyndigheten visar att ingen av Strängnäs vårdcentraler klarade av att erbjuda alla sina patienter en bedömning inom tre dagar. Sämst var Vårdcentralen Mäster Olof där Christina Engsandér är verksamhetschef.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2021-11-20 07:45

En person som kontaktar primärvården för ett nytt eller försämrat hälsoproblem har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar. Bedömningen ska göras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

I 8 fall av 10 klarade vårdcentralerna i landet av uppdraget under september månad – men i Region Sörmland var snittet sämre. Där uppfylldes vårdgarantin bara i 7 fall av 10.

I Strängnäs kommun är siffran ännu lägre – av de fyra vårdcentralerna, privata och offentliga, ligger bara en över regionssnittet. Ingen vårdcentral klarar av uppdraget bättre än landets totala snitt.

undefined
Vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs hamnade sist i sammanställningen. Hos dem fick endast 61 procent av de som kontaktade vårdcentralen en bedömning inom tre dagar.

Lägst tillgänglighet i kommunen under september var det på Vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs.

Enligt verksamhetschefen Christina Engsandér har coronapandemin och vårdcentralernas vaccinationsuppdrag tagit väldigt mycket av resurserna.

– Det här året överlag har inte varit något annat år likt. Vi har stått för en oerhört stor del av covidvaccineringen och det gör vi ju med de resurser vi redan har. Det är klart att det påverkar vår tillgänglighet. 

– Vi i personalen har ju också haft samma strikta förhållningsregler som alla andra vad gäller att inte vara på arbetsplatsen vid förkylningssymptom. Vi har personal med barn som inte kan lämna barnen på förskolan på grund av rådande restriktioner, fortsätter hon.

undefined
Christina Engsandér, verksamhetschef på vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs.

Men det uppdraget har även andra vårdcentraler haft, varför sticker ni ut?

– Det är svårt att säga. Vård av barn och egen sjukdom kan ju slå väldigt olika i en personalgrupp. Det går inte att förutse eller förutsäga på något vis.

Vad tänker du om siffran?

– Det är klart att vi inte är nöjda med det, men vi har gjort så gott vi kunnat utifrån den situation vi har varit i. Alla har verkligen kämpat stenhårt så jag tycker inte det kan falla någon skugga över oss som vårdcentral i det hänseendet.

Vad krävs för att ni ska kunna erbjuda bättre tillgänglighet?

– Det här är ju en stor fråga, och en situation som har varit väldigt extrem. Vi kan inte bara ta in extra personal utan de måste ju vara utbildade och även utbildas på arbetsplatsen. Det är inte gjort i en handvändning.

Så här var vårdcentralernas tillgänglighet i procent inom tre dagar (noll dagar):

Strängnäs: 74% (52%)

Mariefred: 66% (51%)

Unicare Strängnäs, privat: 64% (47%)

Mäster Olof: 61% (41%)

Region Sörmland: 69% (49%)

Sveriges alla regioner: 81% (62%)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!