Under torsdagen pratade tidningen med flera representanter för butiker på landsbygden.
I en av dem, anrika Ica Granbecks mitt på Fogdölandet, avlades dessutom ett besök.
– Vissa dagar ser vi en fördubblad omsättning jämfört med i fjol och det är bara två dagar som varit sämre i år, konstaterar delägaren Helena Granbeck, som tillägger:
– Redan tidigt i oktober hade vi nått upp i samma omsättning som hela 2019.
Helena Granbeck kan bland annat berätta om nya kunder från både Tosterön och Strängnäs.
– Sommargäster från Stockholm har dessutom tillbringat mycket tid här ute, då de inte har kunnat sitta på sina arbetsplatser. Åtminstone var det så under sommarhalvåret.
Stockholmarna kommer fortfarande ut på helgerna och många av dem handlar på Ica Granbecks.
– De är väldigt trogna, säger Helena Granbeck som är infödd i familjeföretaget – 1979 blev hon delägare tillsammans med sin bror Bosse.
– Han är 73 år, tillhör riskgrupperna och får inte vara här så mycket nu.
Har ni förändrat öppettiderna?
– Vi håller öppet en timme längre på fredagarna.
Anne-Marie Eriksson, boendes i Björsund, finns också på plats i butiken när tidningen tittar in. Hon jobbar extra hos Granbecks sedan drygt en månad, vilket betyder att företaget utökat personalstyrkan.
– Vi är totalt fem som är verksamma här, men i olika utsträckning. För egen del är jag igång 60–65 timmar i veckan, men det är alltid skönt att ha någon annan på plats, säger Helena Granbeck.
Lokalkändisen Hans Göthberg tillhör kategorin stamkunder.
– Två–tre gånger i veckan kommer jag hit. Det är promenadavstånd om jag vill. Skönt att slippa åka till stan och riskera att få corona, säger 83-åringen.
Nicklas Hoorn gör sin första höst som Ica-handlare i Åkers styckebruk.
– Det går alldeles utmärkt för oss och att livsmedelsbutiker som ligger utanför stadskärnorna haft väldigt bra ruljangs under corona är ingen hemlighet.
Kommer det nya kunder också?
– Ja, det upplever jag. Vi har ett bra läge.
På vilka sätt försöker ni minimera risken för smittspridning?
– Det finns handsprit i entrén, vi har daglig rengöring av extra utsatta ytor samtidigt som kassapersonalen sitter skyddad. Vi ser helst att folk inte kommer in här i klungor. I stället har vi generösa öppettider så att alla som är oroliga kan handla antingen tidigt på morgonen eller på kvällen när läget är lugnare.
Du jobbade i en liknande butik i Västergötland under den första coronavågen i våras. Märker du någon skillnad på folks beteende?
– Det är inte alls samma hysteri och panik nu. Kunderna kommer inte hit för att bunkra toapapper och pasta, vilket är ett gott tecken. Totalt har vi tappat i antal kassabesök men ökat i omsättning det här året.
Den bilden delas av Aspö handel och café vid riksväg 55, cirka 15 kilometer norr om Strängnäs
– Omsättningen under perioden januari–oktober är 20 procent högre än i fjol. Antalet hemkörningar har ökat och folk bor i sina sommarstugor på grund av corona, förklarar Lena Jansson som tillsammans med Lena Häggström driver rörelsen.
– Däremot är vi tvungna att begränsa vår kaféverksamhet, till bara fyra platser jämfört med tolv i vanliga fall.
Tidningen har även sökt Bo Almqvist som driver Ica skeppet på Selaön.
Till P4 Sörmland säger dock en av de anställda, Olle Asplund, att "omsättningen ökat så att det dånar om det".