Ljusare tider att vänta på Abborrberget

Avsaknad av cykelbanor, övergångsställen och belysning. Det var några av punkterna på agendan när en trygghetsvandring nyligen genomfördes på Abborrberget.

Belysningen är installerad mellan Mälarblick och Tosteröbron, och fler förbättringar är att vänta för de boende på bland annat Abborrberget.

Belysningen är installerad mellan Mälarblick och Tosteröbron, och fler förbättringar är att vänta för de boende på bland annat Abborrberget.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2019-11-05 06:34

Redan den 2 oktober skrev tidningen om att en trygghetsvandring skulle hållas, iscensatt av Tosteröbon Sven-Olof Ersmarker, känd även från pensionärsorganisationen SPF där han är ordförande lokalt.

Sven-Olof Ersmarker hävdade bland annat att "Tosterön och Abborrberget är ett eftersatt område."

Den 28 oktober fick han och flera andra i stadsdelen träffa representanter för polisen, i form av Sanna Granbeck, och Strängnäs kommun – Anders Ekman, Krister Pihl, Göran Swensson samt trygghetssamordnaren Marita Andersson.

– Som alltid i såna här sammanhang finns det saker som kan åtgärdas direkt, andra grejer som vi kan fixa på sikt och även önskemål som är omöjliga att uppfylla, konstaterar Anders Ekman, stadsmiljö- och servicechef.

På Flodins väg fanns bland annat ett mindre trafikhinder som stod i skymundan.

– Vi flyttade ut den i gatan så att trafikanter verkligen ska inse att just det kvarteret är avstängt för genomfartstrafik, säger Ekman.

I vår tidigare artikel framförde Sven-Olof Ersmarker och närbon Cecilia Moberg, som är mamma till en 6-åring, att Flodins väg är ett stort orosmoment, med bilar som kör alldeles för snabbt och ignorerar nämnda avstängning. En radarmätning som genomfördes strax efteråt skvallrade dock inte om några bildårar. Det vidtas ändå åtgärder på Flodins väg.

– Ja, vi ska måla upp en gång- och cykelbana från den gamla macken och bort mot Bresshammar. Då binds cykelnätet ihop ända upp till Tosteröskolan, vilket också medför att antalet parkeringsmöjligheter i området minskar, säger Ekman.

Han hoppas och tror att arbetet kan göras framåt våren.

– Vi behöver måla en linje längs gatans högra sida och här och var fälla in cykelmärken i asfalten.

Flodins väg saknar trottoarer vilket gör vägbanan väldigt bred och möjlig att krympa.

Ett fullt möjligt, men dyrare, projekt är att anlägga en cykelbana även längs med Mälarvägen bort mot badplatsen.

– Det är något vi tittar på. Man kan delvis använda nuvarande körbana till projektet men behöver också ta någon meter av marken ner mot sjön i anspråk, säger Ekman.

Marita Andersson om trygghetsvandringen:

– Vi hade fem–sex pensionärer, som hade förberett sig mycket väl, med.

Passande nog togs den nya belysningen för cyklister och fotgängare mellan Mälarblick och Tosteröbron i bruk samma eftermiddag.

– Det var många mycket nöjda med, berättar Marita Andersson.

Tidningen har sökt Sven-Olof Ersmarker.

Planen är att med enkla medel göra i ordning en gång- och cykelbana på Flodins vägs högra sida.
Planen är att med enkla medel göra i ordning en gång- och cykelbana på Flodins vägs högra sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!