Ett lodjur låg och tvättade sig på Mariefredsparets altan

Ett par i Mariefred fick vara med om en omskakande händelse härom kvällen när konstiga ljud från altanen lockade ut dem. Det de fann var inte bara mystiskt utan också överraskande – ett lodjur, uppenbarligen i dåligt skick. Paret lyckades fånga ögonblicket på bild.

Mannen i huset försökte skrämma bort lodjuret genom att öppna och stänga altandörren.

Mannen i huset försökte skrämma bort lodjuret genom att öppna och stänga altandörren.

Foto: Privat

Strängnäs2024-05-29 19:03

Nyheten i korthet

  • Ett par i Mariefred fick en oväntad gäst på sin altan under söndagskvällen - ett lodjur som verkade vara i dåligt skick.
  • Lodjuret, som fångades på bild, verkade inte rädd utan visade likgiltighet när paret försökte skrämma bort det.
  • Ingmar Parck från Länsstyrelsen bekräftar att lodjursbesök i Mariefred är ovanligt, men påpekar att övervakningskameror allt oftare fångar lodjur på bild i folks trädgårdar.

Under söndagskvällen fick ett par i Mariefred en oväntad gäst på sin altan. Det var strax efter skymningen som de hörde konstiga ljud utifrån, ljud som lät som om någon ramlade och sprang runt. När de undersökte saken närmare fick de en överraskning – ett lodjur hade tagit plats på deras altan.

– Den såg gammal ut och verkade sjuk eller skadad, berättar mannen i huset.

Lodjuret var smalt, hade smutsig päls och såg skabbigt ut. Paret skyndade sig att hämta en kamera och filmade den sällsynta besökaren, men lodjuret verkade inte särskilt rädd utan låg lugnt och tvättade sig på altanen.

När paret öppnade altandörren för att försöka skrämma bort lodjuret, reagerade det med en nästan mänsklig likgiltighet. 

– Den tittade upp mot oss, som om den sa "jaja, jag går väl då" och gick sedan iväg mot skogen. Den gick jättekonstigt, berättar mannen i huset.

Detta var första gången som paret såg ett lodjur, och händelsen väckte både fascination och oro. Ingemar Parck från Länsstyrelsen i Södermanlands län bekräftar att det är sällsynt att lodjur rör sig i Mariefred, även om det inte är helt ovanligt.

– Det finns några lodjur i området, men det är inga mängder, säger han.

Ingemar Parck, som har granskat bilderna från händelsen, vågar inte uttala sig om lodjurets hälsotillstånd.

– Djur blir ju dåliga, det är naturens lag, förklarar han. Det är inte så mycket någon kan göra åt det.

undefined
Lodjuret var inte speciellt skyggt, förklarar mannen i huset.

För att underlätta för andra att identifiera samma lodjur om det skulle dyka upp igen, beskrev Ingemar Parck hur det rörde sig och såg ut. Skabb är vanligt bland lodjur men är inte alltid synligt.

– I rapporten skrev jag att den verkade bete sig lite konstigt och att den såg skadad ut.

Ingemar Parck noterar att övervakningskameror allt oftare fångar lodjur på bild när de tar sig upp på altaner och andra oväntade platser. Lodjuren dras till tomma sommarstugor och markerar revir, men de vill egentligen inte ha något med människor att göra.

– Om man hittar ett dött lodjur ska det rapporteras till polisen, påminner han.

Har du sett rovdjur?

Länsstyrelserna i Sverige ansvarar för inventeringen av de stora rovdjuren. De har fältpersonal som är särskilt utbildade för att inventera och kvalitetssäkra förekomst av stora rovdjur. Allmänheten kan kontakta sin länsstyrelse eller använda "Skandobs" om de vill rapportera spår eller synobservationer av stora rovdjur.

Källa: SLU
 

Karta: Mariefred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!