I maj i år togs fas 2 i HSB:s solcellspark utanför Strängnäs i drift, och parken är därmed störst i landet igen. Denna del ligger nordöst om den andra och syns inte från motorvägen.
– I fas ett är det drygt 41 000 paneler och i den här 13 068 stycken, säger Emma Tibblin, kommunikationsstrateg på Energiengagemang som har byggt parken i samarbete med HSB Sörmland.
– En dag som denna drivs varenda elektrisk pryl i Strängnäs med el från den här solcellsparken, säger marknadschef Jonas Weissglas och syftar på den molnfria himlen och anläggningens kapacitet.
Fas ett i solcellsparken öppnade 2020 och var då störst i landet med 14 megawatt. Andra anläggningar petade ner Strängnäs från tronen, men nu är parken på totalt 21 megawatt och alltså återigen störst.
– Men snart får vi lämna över titeln igen, till en anläggning i Västerås som blir på 22 megawatt, säger vd Jonas Helander.
HSB Sörmlands vd Jon Leo Rikhardsson är initiativtagaren till solcellsparken.
– Jag har en vision och det är att lyfta fram kraften i den kooperativa idén. Medlemmarna deltar med sina insatser vilket gör att vi kan skapa grön medlemsnytta för oss alla. Detta påverkar bostadsrättsföreningarnas konstnader och därmed avgifterna för medlemmarna.
– Ren energi i alla dess former är viktig för vårt framtida hållbara samhälle och solenergi bör vara en så stor del av energimixen som möjligt, förklarar han.
Trots att anläggningen är så pass ny är den täckt av ett rejält lager pollen, men det påverkar inte effekten. Och efter nästa regnväder är panelerna rena igen. Staketet kring anläggningen är gjort så att mindre djur ska kunna passera.
– Vi planerar för att ha betande får som håller efter växtligheten här kring panelerna. Det här en bra plats för djur rent allmänt och det finns en stor biologisk mångfald med många växter som är bra för pollinerare, säger Emma Tibblin.
Det finns de som tycker att man tar värdefull åkermark i anspråk för att anlägga stora solcellsparker.
– Men många bönder ligger i framkant när det gäller nya möjligheter och är öppna för att ha egna solcellsparker i mindre skala på mark som inte är så lämplig för odling och det ger dem ytterligare ett intäktsben, säger Jonas Weissglas.