Få har nog läst Strengnäs Tidning så noga som Inge "Fritte" Bergqvist. Artiklar klipps ur, sorteras ämnesvis och sätts in pärmar. Det är till Inge Bergqvist redaktionen vänder sig i frågor som rör stadens historia. Han kan det mesta som är värt att veta om människor och miljöer som finns och funnits i Strängnäs, och har dokumentationen i ordning.
– Jag har sju meter hyllor med bara pärmar uppifrån och ner, säger han.
Inge Bergqvist har även hjälpt redaktionen med uppgifter till artiklar som publiceras med anledning av tidningens 170-årsjubileum, och dessutom står han bakom en egen artikelserie. Första delen publiceras i denna jubileumsbilaga, och kommande delar i Strengnäs Tidning en tid framöver.
Han har vuxit upp med tidningen. Föräldrarna prenumererade på både Strengnäs Tidning och tidningen Folket, som fanns i staden mellan 1938 och 1990.
– När jag var 13–14 år så jobbade jag som tidningsbud. Jag delade ut tidningar för några kronor i veckan. Jag minns att vi en gång strejkade för att få någon 25-öring påökt, säger Inge Bergqvist och ler åt det 65-åriga minnet.
Hans artikelserie handlar om historiska byggnader och personer i staden. Just de fastigheter som Strengnäs Tidning har haft sin verksamhet i under årens lopp tas inte upp, men lokalhistorikern har så klart full koll på även dessa:
– Det är roligt att de två byggnader som tidningen lät bygga på Trädgårdsgatan – först huset i Präntaren år 1895 och sedan 1925 i kvarteret Blå bandet, ungefär mittemot banken Nordea i dag – är de enda i de kvarteren som finns kvar från den tiden.
Inge Bergqvist trivs med sin lokaltidning, även om han tycker att det blivit mindre lokalt material i den på senare år. Tidningen spelar en viktig roll i samhället, anser han, då den speglar det som händer.
– Det är fint att den finns kvar, och jag hoppas att den får vara kvar. Strengnäs Tidning är ju en av de äldsta tidningarna i landet. Det är verkligen något att fira.