Intresset för cykling har vuxit stort de senaste åren. I dag har Strängnäs cykelklubb ett hundratal medlemmar och det är framför allt ungdomssektionen som växer. …
– För ett par år sedan hade vi runt fem aktiva ungdomar. Nu är den siffran över 30, säger Jörgen Everklint, som är vice ordförande och ungdomsledare i klubben.
Som ett steg i att utveckla just ungdomsverksamheten bestämde sig klubben för att bygga en downhill-bana. Bygget drog igång för tre veckor sedan och med ideella krafter har de kommit en bra bit på väg. Tanken är att banan ska bli klar innan årsskiftet. Det som kvarstår är att bygga en del hopp och serpentinbanor. Fallhöjden på banan är på 60 meter och den kommer att bli cirka 400 meter lång. Det kommer att ta mindre än en minut att ta sig nerför backen.
– Just farten är det som är tjusningen med downhill. Det ger rejäla adrenalinkickar, säger Jörgen Everklint.
Strängnäs cykelklubb har tecknat ett femårigt avtal med kommunen som innebär att de arrenderar hela området kring Lötbacken. Tanken är att verksamheten på sikt ska utökas till tre olika banor med olika svårighetsgrader.
– Vi vill att det ska bli ett slags allaktivitetsområde där man både kan köra downhill men också mountainbike. Vi vill också rusta upp det gamla motionsspåret intill backen.
Cykelklubbens initiativ välkomnas av kommunen. …
– Vår roll är att skapa bra förutsättningar för det lokala föreningslivet och i det här fallet tror jag att downhill-backen bara är början. Det finns stor potential att utveckla området kring Löt ytterligare med fler aktiviteter, säger Fredrik Granlund, mark- och exploateringschef i Strängnäs kommun.
Under vinterhalvåret har Lötbacken tidigare används för utförsåkning, men enligt Fredrik Granlund har ingen aktör visat intresse för att driva backen.
– Därför blev vi förstås väldigt glada när cykelklubben hörde av sig med sin förfrågan, säger han.
När downhill-banan invigs kommer cykelklubben att sätta upp informationsskyltar om vilka regler som gäller. I backen råder hjälmtvång och Jörgen Everklint uppmanar alla att ha ordentliga skydd.
– Eftersom banan är byggd på allmän mark så får vem som helst använda den. Men vi ser förstås helst att du är medlem cykelklubben eftersom du då omfattas av våra försäkringar om något skulle inträffa, säger Jörgen Everklint.