Det är inte bara i Strängnäs som fallen av TBE, eller tick-borne encephalis, ökar. Folkhälsomyndigheten har uppmätt en 32-procentig ökning i Sverige under 2023.
När Lotta Eriksson, 57, drabbades av TBE år 2011 var smittan inte lika utbredd.
– Jag hade inte ens haft en fästing tidigare, berättar Lotta som är matte- och NO-lärare på friskolan Asken.
Det var i maj 2011 som Lotta började känna sig extremt trött. När hon gick till vårdcentralen på försommaren blev hon rekommenderad att dricka vatten och ta värktabletter.
– Det blev bättre ett tag, men vid midsommar slog det till igen och jag blev tvärsjuk och fick jättehög feber, säger hon.
På midsommarafton körde Lottas man henne till akuten.
– Till en början tyckte jag inte det var illa nog för akuten, men i väntrummet kollade jag mig omkring och tyckte ändå jag mådde sämst i rummet, säger Lotta Eriksson.
Det togs många prover, inklusive ryggmärgsprov, och till slut stod det klart att Lotta hade drabbats av TBE.
– Jag tycker de hade kunnat undersöka det noggrannare på vårdcentralen, men 2011 var TBE inte lika vanligt som idag, säger Lotta.
– Jag önskar att folk vaccinerar sig! När jag växte upp i Bergslagen fanns inte samma möjlighet. Hela familjen vaccinerade sig när jag låg på sjukhuset, berättar Lotta Eriksson.
Efter en vecka på sjukhus åkte Lotta hem med kraftig huvudvärk och feber, ordinerad att äta värktabletter.
– Den sommaren var jag som en zombie. Det jag kände var inte någon molande huvudvärk utan det var som om någon hade hyvlat mitt huvud med en osthyvel, säger hon.
Med tiden blev Lotta piggare. Till hösten jobbade hon 25 procent och terminen därpå 50 procent. Så småningom kunde hon arbeta som vanligt men har behövt anpassa sin träning efter kvarstående nervsmärtor i benen.
– Löpning och skidåkning är svårt, men här vid sommarstugan blir det cykling och simning, säger hon.
Raymond Harvey, 64, är specialistläkare på Vårdcentralen Mäster Olof i Strängnäs.
– Det kan vara svårt att nå en diagnos. Patienten kan ha feber och ont i kroppen, men ett fästingbett är ett tydligt tecken. Antikroppar i blodet kan visa att man har TBE, säger han.
Det finns ingen generell behandling mot TBE. Man kan bara behandla symptomen och de kan variera från fall till fall.
– TBE är svårbehandlad och därför är det viktigt att man vaccinerar sig, säger specialistläkaren.