Det var i fredags eftermiddag som Strängnäsbon upptäckte tre personer på parkeringen vid Solberga handelsplats som utgav sig för att vara döva och tiggde pengar.
– Jag gick fram och började teckna med dem, berättar Camilla Bergholm som snart är färdigutbildad teckentolk och arbetar på ett gruppboende där både brukare och personal kommunicerar via teckenspråk.
Hon såg att trion hade med sig papper där det på knagglig svenska stod att de var dövstumma och sökte pengastöd.
– Jag såg att det var flera namn på listorna, människor som skänkt 100, 200 kronor var.
När hon inte fick kontakt via teckenspråk försökte hon på både talad svenska och engelska och ifrågasatte vad de höll på med. Då kunde de tre uppenbarligen både höra och prata, enligt Camilla Bergholm.
– Jag blev jättearg! Det är så kränkande! Både mot döva som absolut inte är en hjälplös grupp det behöver samlas pengar till och sedan mot de som är vänliga och vill hjälpa till och i stället blir lurade.
Varje sommar de senaste fyra åren har Camilla Bergholm konfronterat sådana här bedragare. Ofta har hon kunnat avbryta pågående bedrägerier där människor varit på väg att skänka pengar.
– De brukar försvinna på en gång. Jag brukar följa efter dem en bit också för att se att de verkligen försvinner.
Men den här gången blev de tre personerna hon stött på irriterade och hotfulla.
– De sa: ”Vad har det här med dig att göra?”, ”Varför bryr du dig?” och kallade mig fula ord.
Camilla Bergholm påpekar att det inte heter ”dövstum” utan döv och att seriösa föreningar aldrig står och ber om kontanter på gatan.
– Nej, det här är bedragare, folk som utnyttjar dövas situation och försöker dra fördel av vänliga, men okunniga, människor.
Camilla Bergholm, som polisanmält händelsen, valde att ta bilder på och filma de tre hon stötte på vid Solberga. Hennes inlägg på Facebook om händelsen har just nu delats närmare 1 000 gånger.
– Jag vill sprida kunskap om detta och varna folk.
Hörselskadades riksförbund och Sveriges dövas riksförbund varnar på sina hemsidor för den här typen av bedrägerier. De skriver att de aldrig samlar in pengar på gatan på det här sättet utan via telefon, brev och webb, och till ett kontrollerat 90-konto.