Förra året nominerades den nya tågstationen till Byggindustrins branschutmärkelse Årets bygge 2018. Någon seger för resecentrum blev det inte, då juryn istället fastnade för Östra länken i Luleå. Nu finns det dock revanschchans för ett Strängnäsprojekt. Till 2019 är dubbelspåret Strängnäs–Härad nominerat till samma pris.
– Det är utförandet som räknas och det här har gått riktigt bra, säger Trafikverkets projektledare Leif Haagensen.
Han ser flera framgångsfaktorer i det lyckade bygget av dubbelspåret och nämner planering, samverkan och arbetsmiljö som några ledord.
– En stor del tror jag beror på att vi suttit på plats tillsammans med NCC, då har vi också löst utmaningar gemensamt. Som mest har vi varit 350 personer i gång samtidigt vid spår- och tunnelbygget och då är det viktigt att tagna beslut delegeras och uppfattas korrekt, säger Leif Haagensen.
I november 2013 fattades beslutet att spåren skulle byggas och knappt ett år senare startade arbetet. Utbyggnaden, som har hållit både tidplan och budget, har skett i samverkan mellan kommunen, Trafikverket och NCC. I samband med byggprojektet fick NCC även uppdraget att bygga Strängnäs nya resecentrum, då den gamla stationsbyggnaden stod i vägen för det nya spåret.
Stötte ni på några oväntade svårigheter under byggprocessen?
– Egentligen inte. Tunneldragningen gick smidigt, men vi fick sätta upp avsevärt mer dräneringsduk i tunneltaket för att skydda järnvägsspåren mot dropp som kan bygga is och annat elände.
Säkerhet är en punkt som juryn lägger extra vikt vid. Har ni klarat er utan några allvaliga tillbud?
– Ja, en och annan klämd tumme har det blivit, men samtliga som deltagit i bygget har kommit hem helskinnade efter avslutade arbetspass och det är nummer ett för oss.
Leif Haagensen lyfter också fram myndighetens informationsarbete kring spårarbetet som en lyckad satsning.
– Vi har jobbat med information både internt och externt till Strängnäs medborgare. Vi bestämde tidigt att vi ville satsa på en öppen dialog. Bland annat har vi varit ute och knackat dörr hos närboende till den nya tunneln för att berätta om arbetet och det har lönat sig. Vi arrangerade bland annat en tunnelvandring för allmänheten och den blev enormt välbesökt och uppskattad.
Årets bygge klassas som samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projekt samt ekonomi och form. Tävlingen arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk byggtjänst som samarbetspartner.
Dubbelspåret Strängnäs–Härad, som har byggts för att öka kapaciteten på Svealandsbanan och möjliggöra halvtimmestrafik, består av 8,4 kilometer järnvägsspår varav 2,9 kilometer i ny tunnel genom Strängnäs.
Totalt har närmare 1 200 personer varit engagerade i arbetet som har haft en budget på 1,5 miljarder kronor.
– Prognosen visar att vi håller och kommer underskrida budget. Det är inte klart än, men vi ska komma in under budget och det känns alltid extra roligt, säger Leif Haagensen.
Hur är det att vara nominerade till Årets bygge?
– Jag kan säga att alla inblandade i dubbelspåret känner en stolthet över nomineringen. Vi har gjort ett bra jobb tillsammans och utfört det vi skulle och inom tidsramen.