Hon brinner för att hjälpa utsatta – särskilt kvinnor

"Det kom som en chock." Strängnäsprofilen Madeleine Brolin Clegg gläds åt att vara en av tre nominerade som kan bli utsedd till Årets lokala hjälte.

Strängnäs 22 januari 2022 07:43

Det har gått drygt tio år sedan entreprenören tillsammans med sin familj flyttade från Storbritannien, där hon hade varit bosatt i 20 år, till Strängnäs.

– Jag återvände till Sverige i samband med att jag förlorade mina föräldrar. Vi hamnade i Strängnäs trots att jag växte upp i Upplands-Väsby. Däremot hade jag erfarenheter av Sörmland genom min koppling till Katrineholm.

Madeleine Brolin Clegg har blivit omskriven i tidningen i olika sammanhang, senast då hon genom föreningen Hjärtan till hjärtan samlade in och delade ut julklappar till nödställda människor.

– Jag är mycket för välgörenhet. Det är något som jag började med redan vid elva års ålder, säger Madeleine Clegg Brolin.

I en motivering till nomineringen står bland annat: "Hon har hjärtat på rätt ställe och brinner för de utsatta i samhället. Hon är en underbar mamma, fru och vän. Madeleine driver sitt eventföretag, föreningen Hjärtan till hjärtan och sitter med i Rotary för att nämna några saker."

undefined
I julas delade Hjärtan till hjärtan, med Madeleine Brolin Clegg som nyckelperson, ut julklappar till 40 familjer. Hunden Milou är en kär medlem i hennes egen familj.

Madeleine Brolin Clegg är sedan lång tid gift med en engelsman, Adam Clegg.

– Men tidigare hade jag levt i en våldsam relation. Erfarenheterna från den tiden gör att jag känner extra för utsatta kvinnor. Det finns så många människor som hamnat mellan stolarna, säger hon.

Kring julen -21 fick ett 40-tal familjer, främst på skyddade boenden, besök av Hjärtan till hjärtan. Vissa av de klappar som föreningen samlat in kördes också till Bishops arms som arrangerade julmiddag för ensamma.

Madeleine Brolin Clegg siktar på att kunna göra en liknande kraftansträngning i december 2022.

– Men insatser behövs oftare än så, som vid påsk exempelvis. Jag vill göra saker hela tiden, säger den nyblivna 59-åringen.

undefined
Madeleine Brolin Clegg som arrangör av spökvandringen vid Halloween i höstas och på väg att dela ut julklappar till behövande familjer i sällskap med Nadja Sahlén, kollega i Hjärtan till hjärtan, den 21 december.

Hur har det gått hittills för Hjärtan till hjärtan?

– Jättebra, många kontaktar oss.

Föreningen, som bröt sig ur Starka händer, utgörs av Nadja Sahlén, Madelene Brolin Clegg och hennes dotter Lily Brolin Clegg.

– Både vi och Starka händer behövs. Vi har lite olika inriktning.

Hennes företag MBC event har funnits i sju år men har på grund av pandemin tvingats hålla en ganska låg profil på sistone.

– När jag arbetar med företaget sitter jag hemma. Det är inget ensamt jobb eftersom jag träffar människor när eventen ska arrangeras. Bland annat har jag samarbetat med Kulturskolan.

– Den 6 juni 2023 hoppas jag på en stor hantverksmarknad i Västerviken, tillägger Madeleine Brolin Clegg.

Vilka är dina starka sidor?

– Jag är lyhörd och försöker fixa det som kunden vill ha.

undefined
Madeleine Brolin Clegg jobbar mest hemifrån och har då sällskap av hunden Milou.

I brist på uppdrag har Madeleine Brolin Clegg hittat andra inkomstkällor, bland annat som servitris på Naskovit och snart i en optikerbutik i Eskilstuna.

I oktober i fjol arrangerade hon med hjälp av goda grannar en spökvandring i bostadsområdet Sundby park. Det kom långt över 1 000 barn och vuxna.

– Av tidigare erfarenheter på Grassagården och Ugglans park visste jag om att de här vandringarna är populära. Jag ville göra något igen, någonting trevligt för Strängnäs. Om pandemin tillåter är vi tillbaka i höst, lovar hon.

Hinner du ha någon fritid?

– Ja, jag tycker om att spela golf med min man. Eftersom Adam jobbar i Stockholm hinner vi inte umgås så mycket annars.

Finns det några semesterplaner för 2022?

– Ja, det blir i september då min dotter gifter sig i Portugal. Jag vill gärna åka till England också. I maj fick vi vårt första barnbarn och henne har jag bara sett en gång hittills.

Madeleine Brolin Clegg

Ålder: 59.

Familj: Gift med Adam Clegg, har barnen Alex, 29, Ellen, 27, och Lily, 18, barnbarnet Ziggy samt hunden Milou.

Bor: Sundby park, Strängnäs.

Sysselsättning: Eventarrangör.

Intressen: Golf (är medlem i Fogdö golfklubb), segling, natur, piano, gitarr, sång, välgörenhet.

Aktuell som: En av tre kandidater till utmärkelsen Årets lokala hjälte i Strängnäs kommun, som nu ska utses för andra gången. Övriga är Patricia Wallén och Lisa Asplund. Vinnaren utses av en jury och presenteras inom kort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa