Örnkoll i Strängnäs – såg fem havsörnar på samma dag

"Varje möte med en havsörn är magiskt." Orden kommer från Elisabeth Evjen, ordförande i Strängnäs ornitologiska förening. I helgen deltog hon i den årliga örnräkningen för Fältstationen Rördrommens räkning.

Elisabeth Evjen, ordförande i Strängnäs ornitologiska förening, hade i lördags lyckan att registrera fem exemplar av den ståtliga havsörnen.

Elisabeth Evjen, ordförande i Strängnäs ornitologiska förening, hade i lördags lyckan att registrera fem exemplar av den ståtliga havsörnen.

Foto: Teemu Tretjakov, Ewa Lundgren

Strängnäs2024-03-05 20:00

Totalt observerades 195 exemplar av rovfågeln i ett område som sträcker sig från Stockholms län till Närke och därmed täcker in båda sidorna av Mälaren.

Elisabeth Evjen hade turen att registrera fem av havsörnarna.

Hon stod under två timmar på en klippa vid Lilla Rullingen nordost om Strängnäs (Tosterön).

– Resultatet totalt sett var sämre än fjolårets, men det berodde förmodligen på vädret. Vi hade mycket dis och dimma i lördags, så någon slutsats om en minskning drar vi inte, säger Elisabeth Evjen.

Hon påpekar att havsörnen är en viktig miljöindikator.

– Mår fåglarna dåligt kan det till exempel bero på vattnet. Så örnarnas tillstånd är en bra barometer för hur vår miljö mår.

Örnräkningen beräknades engagera 120 ideellt arbetande medlemmar i naturskyddsföreningens kretsar jämte lokala ornitologiska klubbar och föreningar. Strängnäs ornitologiska förening hade medlemmar utposterade bland annat på Kalkudden, i Kungstornet, vid Hässelbyholm och Edeby våtmark.

– Vi håller oss nära sjöar och vattendrag, berättar Elisabeth Evjen.

– Vissa av de här platserna var även publika. Till Kungstornet kom det åtta besökare, men där uppe observerades bara en havsörn.

Hon själv hade alltså större tur.

Utrustad med de obligatoriska tub- och handkikarna registrerade hon fem exemplar av den ståtliga fågeln som fullvuxen kan nå ett vingspann på 2,5 meter.

– Jag såg till exempel en ung havsörn åt Morrarö till. En juvenil, det vill säga en fågel född i fjol. På Tynnelsö satt två örnar i ett träd. Är det så långa avstånd är fåglarna svåra att åldersbestämma.

Hur skiljer man han- och honfåglar åt?

– Om de är tillsammans går det bra. Honan är större och den som äter först.

Örnarna räknas inte som fullvuxna förrän vid fem–sju års ålder.

– Då får de klarlgul näbb och vit stjärt, berättar Elisabeth Evjen.

Hur gamla kan örnarna bli?

– Upp mot 30 år.

Vad lever den av?

– Havsörnen fångar mycket fisk. Slaktrester går också bra. Den är dessutom duktig på att knycka mat från andra fåglar, bland annat duvhök. Men det märkligaste jag sett är när en havsörn tog en vitkindad gås som byte. 

Elisabeth Evjen tycker att örnräkningen är en fantastisk upplevelse:

– Det var tredje eller fjärde gången jag deltog sedan flytten till Strängnäs. Det är så imponerande att se en havsörn komma flygande. Vi passar även på att titta efter vårtecken när vi är ute den här dagen.

Rördrommen

Fältstationen Rördrommen ligger vid Sörfjärden mellan Eskilstuna och Strängnäs. Just denna del av Mälaren utgör ett av Europas kärnområden för rördrom. Fältstationen drivs ideellt av naturskyddsföreningarna och de ornitologiska föreningarna i Eskilstuna och Strängnäs samt Eskilstuna Biodlareförening. Verksamheten drivs i samarbete med Studiefrämjandet.

Karta: Tosterön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!