Kriget i Ukraina
Tidningen har berättat att Mälarblicks ägare Sultat hotell AB, en del av Svenska hem i Bromma, hade ansökt hos Migrationsverket om tilldelning av boende för flyktingar från Ukraina. Nu är det klart, säger Anders Hedqvist, vd för Sultat:
– Vi har fått kontrakt på ungefär 200 sängar. Det har vi tillgängligt nu, ungefär en tredjedel av våra platser.
Han fortsätter:
– Kontraktet gäller från och med torsdag denna vecka, men vi vet fortfarande inte om någon kommer i morgon, på fredag eller längre fram. Det är upp till Migrationsverket. I vilket fall tror jag inte att det blir 200 på en gång utan att de kommer i omgångar.
Anders Hedqvist säger att han inte upplever samma akuta tryck på boende som under den förra flyktingvågen, då många asylsökande kom från bland annat Syrien, Afghanistan och Afrika.
– Det är nog lite annorlunda nu. Många från Ukraina verkar bo hos släktingar eller bekanta här i Sverige.
Anders Hedqvist var ansvarig för verksamheten även under åren 2014–2017, då totalt omkring 2 500 asylsökande personer bodde i Mälarblicks runt 150 rum.
Nu kommer flyktingarna att erbjudas allt från mindre tvåbäddsrum till lägenheter med fem bäddar, säger Anders Hedqvist:
– Vi tror att det är många familjer, många barn. Vi kommer att erbjuda dem helpension och servera frukost, lunch och middag i matsalen. De får också hygienprodukter av oss. Sängkläder, täcken och kuddar får de från Migrationsverket.
Vem fixar maten?
– Frukosten lagar vi själva och maten köper vi från ett företag i Lidköping. Vi kommer att få flera leveranser per vecka och ska värma maten, som i skolor och på äldreboenden. Vi har också möjlighet att laga mat på plats.
Det låter som att det kommer att behövas en del personal.
– Ja. Som tur är har vi en del personal – jag tror att vi är väl förberedda, säger Anders Hedqvist.
Enligt honom är övriga hyresgäster på Mälarblick till stor del hantverkare med jobb i Mälardalen, som hyr boende för en eller flera månader i sträck. Där finns också andra människor som hyr för kortare eller längre tid.
– Alla som bor här är informerade om vad som är på gång, så det är inga problem.
Migrationsverket förmedlar och betalar bostäder via kontrakt med företag och kommuner, men inte från privatpersoner. Vanliga medborgare som vill erbjuda boende hänvisas till lokala hjälporganisationer.