Kommande lördag, 19 oktober, anordnas åter drop in-dop i domkyrkan.
– Det går aldrig att veta vilka eller hur många som kommer. Men expeditionen har fått flera samtal från intresserade, säger Lars Adolfsson, domkyrkokaplan och huvudansvarig för lördagens program.
Det har gått nästan fyra år sedan församlingen hade premiär för drop-in-dop.
En av de som såg möjligheten var Malin Irons-Bokedal.
– Mina föräldrar var inte religiösa, de ansåg att jag skulle få bestämma själv hur jag skulle göra med dopet. Ofta – bland annat när kompisarna i Mariefred konfirmerade sig – har jag tänkt på saken, men det dröjde innan jag tog steget.
Det fanns flera orsaker till att hon den 7 november 2020 begav sig till Strängnäs.
2016 hade hennes son David gått bort i mycket unga år. Via sorgearbetet kom Malin Irons-Bokedal i kontakt med Svenska kyrkan (begravningen hölls i ex-makens uppväxtort Strängnäs men hon bor alltså i Stockholmstrakten).
– Jag började pilgrimsvandra och när sedan min vän och tidigare svägerska Birgitta Ed läste till präst bestämde jag mig slutligen för att döpas. För mig är kyrkan jätteviktig.
Vad minns du av den 7 november 2020?
– Jag var väldigt nervös inför. Liksom alla andra i samma situation fick jag samtala med prästen i en halvtimme. Då fanns fortfarande möjligheten att hoppa av. Men efter samtalet kändes det bättre.
På grund av pandemin var det inte tillåtet att ta med sig stora sällskap till kyrkan.
– Förutom prästen Jenny Sjögreen var det jag, min man Erik och Birgitta Ed vid dopfunten. Birgitta, som är flera år yngre, blev min fadder då.
Vilka psalmer valde du?
– Så vitt jag minns fanns inte den möjligheten. Så jag är osäker på vilka psalmer som spelades. Men allt gick bra och jag har inte ångrat mig. Jag är mycket för kyrkan, utan att vara djupt troende. Men jag besöker kyrkor och gudstjänster relativt regelbundet.
Någon speciell klädsel du tog med dig?
– Nej, det var nog kjol och blus. Ingenting extra.
Hur gjorde ni med dopkaffet?
– Vi gick hem till Birgitta och hennes man (Ulf Kristersson, vår anmärkning) och mamma för en bit tårta, berättar Malin Irons-Bokedal som följde upp ceremonin med att konfirmera sig i december 2023.
Dopförrättningar i drop-in-formatet pågår mellan 15–30 minuter.
– Vi tar emot barn och vuxna i alla åldrar. Tanken är lite "kom som du är", poängterar Lars Adolfsson inför lördagen.
– Alla odöpta i Strängnäs är välkomna, Skulle det bara komma en person är vi nöjda, säger Catharina Carlsson, komminister i församlingen med diger erfarenhet av drop-in.
För att en ceremoni ska kunna genomföras krävs förutom präst och dopkandidat (om denna inte är myndig) att även två föräldrar finns på plats/gett sitt medgivande.
– Antingen måste man lämna sitt eget, eller barnets, personnummer. Men det krävs inget medlemskap i kyrkan, säger Lars Adolfsson.
Dopkandidaten och dennes följe kommer i vapenhuset att mötas av personal från expeditionen och präster. Då väntar samtal och psalmval.
– Vi är tre präster som avlastar varandra, säger kaplanen.
Hur är det att genomföra ett dop?
– För mig är det en stor uppgift, dopet ger en samhörighet med kyrkan och med Gud. Genom åren har jag förmodligen förrättat kring 500 dop.
Efter respektive ceremoni är de som varit involverade välkomna på fika i domkyrkans bodar. Där får de även träffa församlingens nya husmor.