I förra veckan förvarnade Statens fastighetsverks, SFV, generaldirektör Max Elger i en intervju med tidningen Fastighetsnytt om att det kan bli tal om att ett antal fastigheter kommer att säljas de kommande åren.
Beskedet om vilka fastigheter det blir lät sig inte dröja. Den 12 december publicerade SFV en lista över vilka fastigheter som ingår i avyttringsplanen för 2024.
Mats Falkenäng, fastighetschef på SFV, säger att myndigheten har i uppdrag att årligen pröva vilka fastigheter som fastighetsverket ska äga och förvalta. Främst prioriteras fastigheter som bedöms berätta statens historia och hur nationen Sverige har växt fram för fortsatt ägande.
– Det gör inte de här objekten och då kommer de med på den här listan. Nu ska de prövas för avyttring. Det är första steget att de kommer upp på den här listan, säger han.
På SFV:s hemsida går att läsa att fastighetsverket bara får sälja såna fastigheter som staten som helhet "inte behöver". I första hand tillfrågas därför andra statliga myndigheter ifall de vill ta över ägandeskapet för en fastighet. Även kommuner och länsstyrelser kan ha förtur av samhällsbyggnadsskäl.
Mats Falkenäng kan inte svara på vilka myndigheter eller aktörer som eventuellt skulle kunna bli aktuella för fastigheterna i Strängnäs.
Hur vanligt är det att fastigheter istället säljs till privata aktörer?
– Det har gjorts tidigare men jag tror inte att det är jättevanligt. Det har hänt med ett antal fastigheter men det är nog några år sen. Det vanliga är att det blivit någon annan sorts myndighet som tagit över och som anses vara bättre lämpad eller intresserad av objektet.
Hur tror du oddsen ser ut att det blir ett privat köp i de här fallen?
– Det kan jag inte säga. Det är två väldigt unika objekt som är väldigt fina. Det kan finnas privat intresse men det kan finnas intresse för andra också, kommun och region möjligtvis, säger Mats Falkenäng.
Fördelen, som SFV ser det, med att avyttra ett antal fastigheter blir att myndigheten får mer resurser att sköta om de fastigheter som de behåller och som de räknar som kulturhistoriskt viktiga.
För Mälsåkers och Tynnelsö slott ingår en viss mängd mark i köpet. Gällande Mälsåkers är det inte många hektar som inkluderas utan främst den mark som är i direkt anslutning till slottet, säger Falkenäng. Detsamma gäller för Tynnelsö slott, där stor del av ön som slottet står på ägs av en privatperson.
– Det kan finnas fina objekt som har högt kulturvärde men det behöver inte nödvändigtvis vara staten som äger dem för att behålla det värdet för framtiden. Då kan det vara andra aktörer som är bättre lämpade. Även om de byter ägare så kan det fortfarande finnas skydd. Om det är statligt byggnadsminne i dag så blir det ett enskilt byggnadsminne om inte staten äger det.
Vad det kan bli för prislapp på de två slotten kan inte Mats Falkenäng uttala sig om i dagsläget, framförallt då det inte har gjorts någon värdering för dem.
Mälsåkers slott har i dag en hyresgäst och det hyresavtal som tecknats kommer att gälla tills vidare. Den hyresgästen är föreningen Mälsåkers framtid.
– Vi får se om de lyckas sälja slottet, det är i så dåligt skick efter branden. Hur vi ser på det hela hänger helt på vem som köper det, säger Torsten Sköld, kassör i Mälsåkers framtid.
Han säger att slottet har legat på avyttringslistan tidigare, men att det sedan några år tillbaka gått över till att hamna på en utredningslista.
– Vår förhoppning är att hyresavtalet kan fortsätta. SFV har aldrig sagt upp det eller velat göra någon ändring på det, utan det har legat och rullat på hela tiden.
– Vi har främst haft synpunkter på att de borde göra mer på slottet, men vi vet ju att de inte har så mycket pengar. Vi ligger ganska långt ner på prioriteringslistan, säger Torsten Sköld.
Trots att fastigheterna finns med på årets avyttringsplan kan det fortfarande ta flera år innan de lämnar SFV:s ägor. Det finns också en chans att fastigheterna stryks från listan.
– Det kan hända att man i arbetet kommer fram till att det lämpar sig att avyttra, av olika anledningar. Då kan de tas bort från listan. Den ska hållas aktuell, säger Mats Falkenäng.