Det är ett vittne som larmar polisen om den vingliga framfarten. Polisen stoppar bilen, kvinnan blåser positivt och får följa med och lämna blodprov.
Kvinnan åtalas vid Eskilstuna tingsrätt, misstänkt för grovt rattfylleri.
Under rättegången medger hon att hon har kört berusad, men nekar till brottsligt uppsåt. Hon säger att hon natten före bilturen var känslomässigt uppriven och att hon hade hällt upp två glas vin – men att resten av natten är "svart".
När det dagen efter blir dags att ta bilen kör hon, utan en tanke på att hon har druckit. I efterhand kan hon inte förstå varför, säger hon – om hon varit "i ett annat psykiskt skick" hade hon aldrig kört, allra helst inte med barn.
Eskilstuna tingsrätt friar kvinnan. I domslutet slås fast att hon saknade insikt om att hon hade druckit alkohol och var olämplig att köra.
Rätten är dock inte enig. Rådmannen och en nämndeman friar, medan de två andra nämndemannen fäller – och då har rådmannen utslagsröst.
Åklagaren överklagar domen till Svea hovrätt, som nu har fattat sitt beslut: Tingsrättens dom ändras – kvinnan fälls för grovt rattfylleri.
Hovrätten konstaterar kort och koncist att kvinnan måste ha varit medveten om att hon hade druckit så mycket att hon "fortfarande kunde ha en inte obetydlig berusningsgrad".
Utifrån den höga promillehalten kan inget annat än fängelse bli aktuellt, slår hovrätten fast. Strafftiden blir en månad.