"Man går igenom en livskris"

Anställ synskadade vid kommunen, och ordna fler bevakade övergångsställen! Det var några av budskapen när medlemmar i Synskadades riksförbund träffade kommunen på onsdagsmorgonen.

Synskadade JS 1.jpg

Synskadade JS 1.jpg

Foto:

Strängnäs2014-05-21 20:05

Ett tiotal kommunala tjänstemän och politiker närvarade vid SRF:s frukostmöte. Syftet var att de skulle få en bättre insyn i hur det är att leva i Strängnäs med dålig eller ingen syn.

– När man blir synskadad i vuxen ålder går man igenom en livskris. Då finns vi här för att hjälpa till, säger SRF:s Ingrid Lundqvist, själv synskadad.

Förutom den stödjande verksamheten arbetar förbundet intressepolitiskt med att driva frågor om LSS, rätten till arbete och utbildning samt bättre hjälpmedel för synskadade.

– Vi arbetar till exempel mot kommuner för att få dem att anställa en syn- och hörselinstruktör som kan komma hem till synskadade och hjälpa dem med vardagliga saker, säger Lena Höjdevall som är kontaktperson för SRF Sörmland.

Det kan handla om posthantering, tvätt, och hjälp med att märka upp saker i hemmet.

Ulf Norström, ordförande för SRF i Strängnäs, räknade upp en del andra saker som skulle kunna bli bättre på lokalnivå.

– I kommunen finns det bara ett övergångsställe med rödljus, och det är i Mariefred. Fler trafikljus skulle göra det säkrare för synskadade att ta sig över gatan, säger han.

Hög personalomsättning i vården är ett problem, eftersom det innebär en otrygghet för till exempel äldre som inte kan se vem det är som kommer. SRF vill också uppmuntra kommunen till att bli bättre på att anställa synskadade.

– Det finns en hög arbetslöshet bland synskadade, trots att de ofta har en hög utbildningsnivå, säger Lena Höjdevall.

Kommunalrådet Terese Askerstedt (MP) var en av åhörarna.

– Ulf och jag pratar ofta om de här frågorna. Det finns alltid förbättringsmöjligheter, och det jobbar kommunen med hela tiden även om det ibland tar tid. Vi har en halvtidsanställd som arbetar med tillgänglighetsfrågor, framför allt i trafikmiljön, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om