Man häktad för grovt smuggelbrott – i Strängnäs kommun

En man i 50-årsåldern har häktats, misstänkt för grova brott i en omfattande smuggelutredning.

Gods som tagits in illegalt i Sverige är olagligt att hantera även efteråt. Det sistnämnda misstänks en man från kommunen ha gjort. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Gods som tagits in illegalt i Sverige är olagligt att hantera även efteråt. Det sistnämnda misstänks en man från kommunen ha gjort. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Strängnäs2021-02-19 21:12

De brott mannen misstänks för ska ha ägt rum eller upptäckts i dels mannens bostad i Strängnäs kommun, dels en lokal i en annan kommun, den 12 februari. 

Mannen greps samma dag och häktades den 16 februari vid Södertälje tingsrätt. 

Han är på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig befattning med smuggelgods samt punktskattepliktiga varor. Det sistnämnda kan vara alkohol, tobak och bränsle, men det är oklart vilka varor utredningen omfattar.

Den misstänkta nekar till brotten, men domstolen bedömer att han ska vara häktad för att han på fri fot riskerar att undanröja bevis och att fortsätta begå brott.

Brotten ingår i en större polisutredning med i dagsläget nio misstänkta personer, varav fyra har häktats. Tre av dem är från Stockholmstrakten och misstänks för smuggelbrott i en annan kommun än Strängnäs. 

En av de häktade fälldes så sent som år 2017 för smuggling, brott som ska ha utspelat sig flera år tillbaka. Mannen från Strängnäs kommun har enbart ett trafikbrott i sitt belastningsregister.

Kammaråklagare Jan Tydner vid Södertörns åklagarkammare har nu till den 2 mars att väcka åtal eller begära omhäktning av de fyra misstänkta.

Olovlig befattning med smuggelgods innebär att exempelvis förvara, transportera, förvärva eller överlåta varor som har förts in i landet i strid med de förbud eller särskilda villkor varorna omfattas av. Grovt brott – alltså vid systematisk brottslighet, mycket stora ekonomiska värden eller gärningar av särskilt farlig art – kan ge fängelse i upp till sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!