Tidningen träffar fyra personer på Strängnäs bostads AB som på ett eller annat sätt jobbar med bostäderna på Brunnsvägen. De boende har handlat helt på eget bevåg, menar de.
Hur kan det komma sig att de boende har uppfattat att de hyr mark som de ska sköta själva?
– Det är en missuppfattning. Det är för att man har gått ut och annekterat mark, säger Lars Keyser.
Har flera stycken alltså missuppfattat?
– Jag har fått uppfattningen att de har pratat ihop sig, säger Lars Keyser.
Upprinnelsen till konflikten är balkongerna. Strängnäs bostads AB behövde renovera, balkongräckerna var till exempel i dåligt skick. För det var man tvungen att komma åt dem. Dessutom såg vissa uteplatser bedrövliga ut och det kommunala bostadsbolaget upptäckte också att vissa hade byggt på sina uteplatser, något som kräver bygglov.
– Är det ett svartbygge så måste man vidta åtgärder, säger förvaltningschef Janne Blomberg, som visar bilder på hur det har sett ut på olika tomter.
Kände ni inte till att det har varit svartbyggen?
– Vi har känt till men inte vidtagit åtgärder, säger Janne Blomberg.
– Man får heller inte begränsa att andra inte kommer åt marken, tillägger Lars Keyser,
Att det står i hyreskontraktet, som Strengnäs Tidning har fått se, att hyresgästen ska vårda och vidmaktkhålla trädgården/uteplatsen innebär att hyresgästen åtagit sig arbetsuppgifter som har ålegat fastighetsägare. Till kontrakten bifogas också en karta som visar att hyresgästens uteplats är mycket mindre. Men hyresgästerna har inte sett den bifogade kartan.
Hur stor är då uteplatsen?
– Det är betongplattan utanför dörren till baksidan. All annan yta är allmän, säger Peter Ohlsson, yttre skötselchef.