När en man i en vårdnadstvist utreds av socialkontoret kommer han i de flesta fall att mötas av kvinnor. Per beskrev i Strengnäs Tidning att han ständigt får bevisa att han duger som pappa medan kvinnans uppgifter alltid tas på allvar.
”Olyckligt”
Cheferna från de tre olika sektionerna mottagning, utredning och insats, förstår hur han kan få den uppfattningen, men intygar att de arbetar mycket med att vara könsneutrala. Det gör de genom att diskutera och ifrågasätta om de skulle ha fattat andra beslut om könsrollerna varit annorlunda.
– Jag tror inte att män och kvinnor gör olika jobb men den man som söker hjälp kan få känslan att hamna i underläge, säger Ulrica Runemar, chef för utredningssektionen.
Målet är att en kvinna och en man ska vara med vid samtalen, men det är ibland svårt att efterleva.
– Det är olyckligt att 90 procent på kontoret är kvinnor. Det beror på att det är fler kvinnor som arbetar med de här frågorna, säger Maria Edlund-Dahl, chef för insatssektionen.
Kvinnodominerat
Cheferna konstaterar att barnen lever i en kvinnodominerad värld. Vid vårdnadsutredningar hämtas referenser från förskolan, där de flesta är kvinnor. Först i högre åldrar är det fler män bland lärarna, men då kan barnen föra sin egen talan.
Som förälder är det viktigt att visa att man prioriterar sitt barn, och har gjort det under en längre tid.
– Det går inte att helt ha fokuserat på sin karriär, aldrig varit pappaledig och sedan tilldömas enskild vårdnad. I ett jämställt förhållande brukar det också gå lättare vid separationen, säger Ulrica Runemar.
Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning.
Fotnot: Per heter egentligen något annat.