Medan Europaskolan tillåter endast en anhörig per student får Thomasgymnasiets elever ta med sig två när det är dags för avslutning och utspring den 12 juni.
– Det är jätteskönt, man vill ju inte tvingas välja mellan mamma och pappa, säger Oskar Leksell som ändå tror att utspringet kommer att tappa lite av sin tjusning:
– Tidigare år har det varit en folkfest. Vänner, familj och hela släktträdet har kommit för att titta, nu är det bara två personer som kommer att stå där.
Hans klass, EK17, är först ut i vad som också blir ett studentfirande som sprids ut över ett antal timmar på grund av coronaviruset. Avslutningsceremoni och utspring genomförs med en till två klasser åt gången.
EK17 består av 31 elever. Två anhöriga per student innebär att folksamlingen på skolgården kommer att bli större än de 50 personer som regeringen satt som gräns för allmänna sammankomster och tillställningar.
– Vi har tittat på storleken på grupperna vi låter springa ut vid de olika tillfällena och också hur utspritt besökarna kan stå. En sammanvägning av det, och tolkning av riktlinjerna, gör att vi tycker att två ändå är lämpligt, säger Daniel Moberg, Thomasgymnasiets rektor.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer till gymnasieskolor inför studenten innebär bland annat att antalet besökare ska begränsas för att undvika trängsel, och att familjer och närstående endast får delta i firandet om tillräckligt avstånd kan hållas till andra.
Plastband och koner ska visa de anhöriga var de ska stå, informerar rektorn, och skolan kommer ha publikvärdar som ser till att trängsel inte uppstår.
Studentdagen börjar med fotografering. Därefter tar avslutningarna vid. Ungefär en timmes samling väntar på skolans innergård om det är uppehåll, annars inne i glasbyggnaden. Till lättare tilltugg ska betyg och stipendier delas ut, och rektorn ska hålla tal.
– Det är ett sätt att få det så högtidligt som möjligt under rådande omständigheter, säger Daniel Moberg, som tror att han kommer att kunna talet utantill sista gången.
Första utspringet sker omkring klockan 11, det sista kring 14.45. Någon studentkortege blir det som bekant inte, och heller ingen flakåkning.
– Jag tycker ändå att det blir en bra lösning. Min familj ska ha någon form av mottagning hemma, men vi får se hur stort det blir. På kvällen pratar vi om att dra ihop de närmaste, bara vi i klassen, och grilla utomhus, säger Oskar Leksell.