Många padelbyggen i startgroparna – nu agerar kommunen

Intresset för att låta anlägga padelhallar i kommunen är just nu överväldigande. "Vi måste underlätta arbetet för våra handläggare", säger Magnus Stuart (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Magnus Stuart (M) berättar att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden antagit ett förslag om riktlinjer för handläggning av
bygglovsärenden rörande padelhallar. Padelarena Strängnäs byggs just nu på Larslunda IP och Linn Ellfok ska driva företaget. Hon är medveten om att sporten just nu är väldigt attraktiv.

Magnus Stuart (M) berättar att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden antagit ett förslag om riktlinjer för handläggning av bygglovsärenden rörande padelhallar. Padelarena Strängnäs byggs just nu på Larslunda IP och Linn Ellfok ska driva företaget. Hon är medveten om att sporten just nu är väldigt attraktiv.

Foto: Lars Kilström/Arkivbilder

Strängnäs2020-12-18 06:23

När nämnden sammanträdde i veckan var en av punkterna på dagordningen att besluta om riktlinjer för handläggning av bygglovsärenden gällande padel- och liknande anläggningar.

– Förslaget antogs av nämnden, dokumentet består av fyra eller fem A4-sidor, säger Magnus Stuart.

Han berättar att samhällsbyggnadskontoret fått in massor med förfrågningar kring padelhallar vid sidan av den som för närvarande byggs på Larslunda IP, och den som det finns en tidsbegränsad bygglovsansökan för från Bogab på andra sidan av gamla E20.

– Minst fem projekt ytterligare känner jag till, men om det kommit så långt som till ansökningar har jag inte hört. Men vi kan konstatera att intresset är stort.

undefined
Är Gorsingeberget en adekvat plats för en padelhall? Det tror inte Anders Solberg, mark- och exploateringschef på Kilenkrysset.

Utan att gå in på detaljer berättar han om flera projekt i Mariefred och Strängnäs och ett "lite grann utanför tätorterna".

– Vi pratar dels om att göra befintliga lokaler, dels rena nybyggen. Handläggarnas uppgift är att kolla upp vad som passar eller inte passar in i rådande detaljplaner.

– Finns det inget i planen som talar emot är det upp till exploatören att satsa pengar. Vi gör ingen ekonomisk bedömning, säger nämndordföranden.

Klas Bayer, chef på kommunens bygglovsenhet, bekräftar Magnus Stuarts bild av läget:

– Trycket på padelhallar är högt, det är likadant i hela landet. Vi försöker därför att hitta vägar för att möjliggöra byggande.

Kan du gå in på några konkreta idéer?

– Vi har fått samtal om bland annat Gorsingeberget och ett tilltänkt bygge i Läggesta.

undefined
Så här kan en padelhall se ut invändigt.

Kilenkrysset märker också av padelboomen.

– Vi får fyra samtal dagligen om hallar, särskilt då från Stockholmstrakten, säger mark- och exploateringschefen Anders Solberg.

Stämmer ryktet om Gorsingeberget?

– Jo, vi blev tillfrågade av någon ifall en hall kunde anläggas i en specifik byggnad där det finns tomma lokaler. Men generellt är det svårt att få tillstånd för idrottsverksamhet i industriområden. Det går bara att göra mindre avsteg från detaljplaner.

Padelarena Strängnäs kommer sannolikt att invigas försommaren 2021. Anläggningar poppar upp lite varstans. Bland annat byggs en hall på Grinda gård strax utanför Malmköping.

Linn Ellfok som ska driva anläggningen i Strängnäs säger så här om att det kan uppstå konkurrens:

– Padel är attraktivt, marknaden är fri och sporten växer. Många tycker säkert det är kul att spela i olika hallar.

Karta: Larslunda IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!