– Syftet med veckan är att belysa kvinnors rättigheter och få närstående att reagera och förstå varningssignaler. På det sättet kan vi jobba brottsförebyggande, säger Daniel Eriksson som är samordnare mot våld i nära relation.
Tidigare år har veckan främst bestått av föreläsningar. Nu har konceptet breddats med bland annat öppet hus där Fredagruppen, som erbjuder råd och stöd till både utsatta och förövare, bjudit in Brottsofferjouren och Tjejjouren Måna.
Med på programmet finns också en temadag på Mälardalens universitet som kommer att handla om våldsutsatta kvinnor i missbruk. Fredagen bjuder på en föreläsning på Thomas arena som är gratis mot anmälan, där Maria Alias, tidigare kommunpolitiker i Eskilstuna, berättar om varför det är viktigt att särskilja hedersvåld från våld i nära relationer.
När det kommer till mäns våld mot kvinnor i Strängnäs specifikt sticker inte kommunen ut nämnvärt i jämförelse med resten av landet, berättar Fredagruppen.
Arbetet med att fånga upp förövare skulle dock kunna bli bättre.
– Det finns jättemycket hjälp för utsatta kvinnor. Förövarna faller mer i skymundan, och de skulle man vilja synliggöra, säger Lotta Larsson, familjebehandlare.
Elisabeth Häggkvist, också familjebehandlare, fyller i:
– Det är viktigt att vi visar vad vi kan erbjuda. Både till de utsatta kvinnorna och förövarna, men även till barn och andra anhöriga.
Tycker ni att ni lyckas nå ut till dem innan våldet har hunnit gå för långt?
– Det är svårt att svara på. Jag tycker ofta att vi lyckas nå fram till barnen vi möter, och får dem att berätta om vad de själva har upplevt och lyckas göra det obegripliga begripligt för dem.
Hon tycker även det är svårt att involvera pappan i arbetet med barnen, som ofta går in i försvarsställning. Att erkänna att man har brukat våld mot sin partner blir då att erkänna att man har begått ett brott.
– Att nå förövaren är det svåraste problemet, inte bara i Strängnäs. Och att bryta våldsmönstret, säger Daniel Eriksson.
Fredagruppen berättar att för att få stopp på våldet är det viktigaste att nå ut med informationen till så många som möjligt, till allt från förövare till anhöriga.
– Därför är den här typen av manifestationer som En vecka fri från våld så viktiga, säger socialtjänstens enhetschef för stöd och insats, Gunilla Hammar.