Maria Norberg kör hästar från dörr till dörr

Maria Norberg märkte i sitt jobb som instruktör att många har svårt att lasta sina hästar i samband med transporter. Nu har hon startat hästtaxi för kortare resor.

Strängnäs2016-06-20 05:30

– Det är väldigt många som inte vill köra sina egna hästar. De tycker det är obehagligt. Eller så klarar de helt enkelt inte av att lasta sina hästar. Jag tänkte att det kan vara ett alternativ för dem att jag kan komma och plocka upp hästarna på plats och hjälpa dem med lastning och köra hästen dit de vill, säger Maria Norberg som sedan i mars kör hästtaxi i Sörmland och angränsande län.

Efter att ha jobbat flera år inom vården som undersköterska började Maria Norberg 2005 att i egen regi jobba med hästar på heltid. Hon var då 35 år.

– Jag hade haft ett stort intresse av att jobba med hästar ända sedan jag var liten, men det var inte förrän jag kom upp i den åldern som det blev ekonomiskt möjligt att investera för att skapa ett eget företag, säger hon.

Till att börja med jobbade hon som instruktör i natural horsemanship, NH, som handlar om kommunikation med hästar och hur man hanterar dem. 2008 kompletterade hon verksamheten med undervisning i akademisk ridkonst.

Maria Norberg driver sin hästverksamhet inom ramen för ett handelsbolag som hon har tillsammans med sin man Carmelo Norberg. Han driver också verksamhet i bolaget i form av import av gamla amerikanska bilar från 40-, 50-, och 60-talen.

Maria Norbergs hästverksamhet är baserad på Gesta gård, strax sydväst om Stallarholmen, där hon har ett samarbete med ägarna Agneta och Lars Berg och deras söner Patrik och Alexander.

– Via NH:n stötte jag på att det var väldigt många som hade problem med att lasta sina hästar. Jag har lasttränat enormt mycket hästar under åren. Det var då jag kom på idén att starta hästtaxi.

I oktober i fjol köpte Maria Norberg en hästbuss av modellen Fiat Paragan. I bussen finns det plats för en stor häst eller två mindre hästar.

– Det som är bra med en buss är att hästarna står mycket stadigare. Det blir inte det här vinglet som blir i en hästtransport. Hästarna åker baklänges vilket gör att de håller balansen mycket bättre. De fångar upp vikten på bakdelen om man bromsar. Jag har märkt att hästarna står väldigt stilla och ser avslappnade ut när man kör.

Efter att hon hade köpt bussen följde ett par månader då hon skaffade alla tillstånd som krävs för att köra hästtaxi. Hon har bland annat skaffat ett transporttillstånd från Jordbruksverket, vilket krävde att hon skulle gå en kurs för att få ett kompetensbevis. Länsstyrelsen har besiktat bussen.

Bussen har både manuell och elektrisk ventilation. Det finns en temperaturmätare i förarhytten så att man kan hålla koll på temperaturen hos hästarna. Det finns en kamera hos hästarna som gör att man i förarhytten kan se hästarna på en bildskärm.

– Jag behöver aldrig vara orolig. Jag ser direkt vad som händer. Skulle det vara någonting kan jag stanna direkt och åtgärda det.

Om det skulle hända att hästen hoppar upp på den bom som den står mot så går det att lossa bommen från bussens utsida så att hästen kommer ner igen.

– Annars kan det bli jättetraumatiskt om den fastnar över och man får ringa brandkåren för att få loss hästen.

Hästarna går in i bussen via en stor lastlucka på fordonets sida.

– Det är lättare att få hästarna att gå på en buss än att gå på ett vanligt släp. Det blir inte lika klaustrofobiskt. I en vanlig transport ska de gå rakt in i ett trångt utrymme. Hästar tycker inte alltid det är kul.

Den första mars i år var alla papper klara och Maria Norberg kunde dra igång verksamheten.

– Eftersom det är en liten buss kan jag verkligen åka från gård till gård. De stora transportörerna åker mest rutter inom Sverige eller Europa. Jag lägger tid på att lasta hästen så att den är trygg och avslappnad.

Eftersom jobbet som instruktör tar ganska mycket tid tänker sig Maria Norberg att hästtaxins upptagningsområde ska vara Sörmland och andra närliggande län.

– Det är fler och fler som gör förfrågningar. I går var det ett besök hos en hästtandläkare. Jag har haft förfrågningar om att få hästen körd på bete, till veterinärklinik, tävling eller förflyttad från stall till stall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om