Tidningen har i flera artiklar skrivit om att tre bolag har bedrivit hemtjänst utan tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ett av bolagen har lagt ner sin verksamhet i Strängnäs, ett fortsätter under pågående överklagan av Ivos beslut och ett tredje, Hemmablick AB, saknar efter avslutad rättsprocess fortfarande tillstånd från Ivo. Hemmablicks verksamhet kommer att läggas ner eller säljas.
Marianne Nystedt, 99 år, har haft hemtjänst från Hemmablick under fyra år. Hon vill inte byta personal.
– Jag är inte med på det. Det är bra som det är. Det är alltid jobbigt att byta personal. Man vet vad man har men inte vad man får. Man känner personalen och betraktar dem som vänner, säger Marianne Nystedt.
– Och vi dig. Det finns inget bättre än att lyssna på Mariannes historia. Hon har upplevt så mycket, säger Caroline Karlsson, som jobbar på Hemmablick och är Marianne Nystedts kontaktperson.
Under intervjun blir Caroline Karlsson rörd till tårar och måste gå undan en stund för att samla sig.
– Marianne bryr sig alltid. Det är så fint att hon har intresse av hur vi i personalen har det också, säger Caroline Karlsson.
Marianne Nystedts dotter Beth Meurling är orolig för hur hennes mamma ska klara av personalbytet.
– Bättre än så här kan hon inte ha det. Det är väldigt olyckligt att byta vård när det pågår en pandemi. På lång tid har min mamma inte kunnat träffa sina anhöriga så mammas trygghet har varit Caroline och Hemmablick, säger Beth Meurling.
Hon påtalar att det är en inlärningstid för ny personal för att blir insatt i de äldres behov.
– Man får inte ändra för mycket för en så gammal människa. Jag tror att det är farligt att ta bort den här sista tryggheten i mammas liv, säger Beth Meurling.
Samtidigt kan Hemmablick inte drivas vidare utan tillstånd från Ivo.
– Jag förstår problemet men i sådana här lägen står man sig själv närmast. Jag är så rädd om mamma.
Caroline Karlsson fyller i:
– Det är så jag känner för många kunder. Det första jag tänkte på när jag fick veta att vi inte kunde fortsätta var kunderna. Jag vet att jag själv kan få ett annat jobb.
Tidningen har pratat med ytterligare en anhörig som är upprörd över att hennes närstående tvingas byta personal.
– Oftast handlar det om gamla och sjuka människor. Det är skamligt. Det är paragrafrytteri när man glömmer bort att titta på verksamheten, säger Ulla Janssen.
Har du inte förståelse för att Hemmablick inte kan fortsätta utan tillstånd från Ivo?
– Det var på grund av företagets budget 2019. Nu går företaget med vinst. Det borde finnas någon reglering som gör att de kan få fortsätta.
Ivo tittar bland annat på om ett bolag som ska bedriva hemtjänst har ekonomiska förutsättningar. Hemmablicks årsredovisningar visar att bolaget har haft en svag ekonomi under flera år. Bolagets soliditet har visat röda siffror sedan 2015 och visar svarta siffror först i årsredovisningen för 2019–2020.
Företagets ägare och vd har tidigare sagt till tidningen att hon inte är beredd att söka nytt tillstånd från Ivo, eftersom hon innan handläggningen är över ändå tvingas lägga ner eller sälja sitt bolag.
Ivos granskning gjordes 2019. Sedan dess har bolaget kunnat öka sitt kundantal och förbättrat sin ekonomi. Bolagets ägare har tidigare framfört kritik mot nivån på kommunens ekonomiska ersättning.