Den 6 november tar Lena Arleij emot sitt mästarbrev, som för henne är mer än bara ett diplom att hänga på väggen.
– Vi som har lärt oss själva har ofta ratats, vi får inte komma in i de fina föreningarna eller vara med på utställningsgallerier. Det här är ett bevis för att jag är på samma nivå, och det är himla roligt, säger den 55-åriga krukmakaren som har sin verkstad några kilometer utanför Mariefred.
Där drejar, bränner och glaserar hon bruksgods såsom muggar, kannor och fat. Lena Arleij har jobbat med krukmakeriet på halvtid och sedan 2004 sålt sina alster på framför allt marknader, men satsar nu på en heltidssysselsättning.
– Jag har bestämt mig för att gå all in, i maj ska jag öppna en minibutik i verkstaden. Det är därför jag tagit mästartiteln, berättar hon om processen som nästa vecka slutar med en ceremoni i Blå hallen i Stockholm stadshus.
Där ska 275 hantverkare inom 38 yrken få ta emot sina gesäll- och mästarbrev, som vittnar om kunnande och skicklighet. Lena Arleij är den enda från Strängnäs kommun. Hennes väg till mästartiteln har omfattat en tio veckor lång utbildning genom Leksands folkhögskola, om bland annat bokföring, marknadsföring och ekonomi.
– Vanligtvis går man en yrkesutbildning och tar gesällbrevet utifrån den, sedan ansöker man om mästarbrevet. Men jag som har lärt mig själv validerade i stället gesällprovet genom att skicka in bilder på det jag har gjort. Man måste också ha ett antal drejtimmar för att kunna bli mästare, säger hon.