"Märklig slutkläm"

Ekonomiskt underskott och en tvingande ny lagstiftning inom äldreomsorgen. Utmaningarna för socialnämnden är gigantiska.– Vill kommunen ha någonting så får den också ge någonting, säger Maja Wennerberg, ordförande Kommunal.

Strängnäs2014-10-09 20:00

När de tillträdande kommunalråden Monica Lindell Rylén (S) och Jakob Högfeldt (M), nyligen höll presskonferens med anledningen av maktskiftet i Strängnäs kommun var bemanningen inom äldreomsorgen en punkt som lyftes fram.

– Det är verkligen prioriterat att öka personaltätheten, särskilt inom demensvården, sa Monica Lindell Rylén då.

Men socialnämnden ser ut att gå med ett underskott på 25 miljoner kronor i år. Den externa konsulten Lennart Fräjdin presenterade nyligen sin rapport över socialtjänstens problem, och enligt honom kan Strängnäs kommun lägga ned ytterligare 20 platser inom äldreomsorgen. Förutsättningen är att den nya politiska majoriteten väljer att genomföra de föreslagna åtgärderna fullt ut. Det kan enligt Lennart Fräjdin ge en nettobesparing på 24,8 miljoner kronor på drygt ett år. Inriktningen för äldreomsorgen är vård i det egna hemmet. Någon personalförstärkning bland omvårdnadspersonalen inom hemtjänst eller på äldreboenden är inte föreslagen.

– De har varken bättre eller sämre förutsättningar att genomföra sitt jobb, säger Lennart Fräjdin, och syftar på antalet anställda i kommunal hemtjänst jämfört med andra kommuner.

Vad detta betyder för den tillträdande majoriteten är inte helt klart. Monica Lindell Rylén och Jakob Högfeldt jobbar på att få klar sin majoritetsförklaring.

– Vi håller på med kommunens budget och utredningen är den del av det. Det blir en jättetuff ekonomisk situation och vi har tryckt på knappen för att påbörja intentionerna som finns i den här utredningen, säger Monica Lindell Rylén.

Hur får ni ihop ökad personaltäthet med de förslag som finns i rapporten?…

– Det finns olika sätt att se på det, omorganisation och strukturförändringar kan leda till en möjlighet att utöka personaltätheten. Det kanske inte kommer att innebära att nu anställer vi si och så många fler.

Vad skulle utökad personaltäthet betyda om det inte betyder fler anställda?

– Vanligtvis är det den tolkningen som görs. Om man går in på detaljer, hur många boende har vi på våra ställen, kan vi förändra och finns det strukturförändringar? Kanske kan man förenkla för personalen och ändå få till det.

Är det så att personaltätheten ökar på grund av att man lägger ned fler platser inom äldreomsorgen?

– Ja, det kan vara så. Samtidigt vill jag inte säga att det är det som kommer att ske, säger Monica Lindell Rylén.

I slutet av mars nästa år träder Socialstyrelsens föreskrifter om behovsanpassad bemanning inom äldreomsorgen i kraft. Reglerna gäller både demensboenden och ordinärt boende.

– Vi jobbar för att man ska individualisera, att verkligen ta reda på vad de äldre personerna kan och inte. Sedan ska man dimensionera personalen efter det, och det kommer att bli tvingande. Man måste dimensionera personalen efter behoven, säger Gert Alaby, socialråd på Socialstyrelsen.

Maja Wennerberg är ordförande i Kommunal i Strängnäs, och enligt henne är personaltätheten i Strängnäs bland de lägsta i Sörmland.

– Jag kan inte se någon annan möjlighet än att man måste öka bemanningen för att det ska gå ihop med den nya lagstiftningen, säger Maja Wennerberg.

Enligt Lennart Fräjdin bygger också de föreslagna åtgärderna på att de anställda börjar jobba mer flexibelt, utifrån brukares behov. Vad säger du om det?

– Det är märkligt att det är slutklämmen. Det är en fråga jag inte ens vill gå in i, det är en fråga mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vill kommunen ha något får den också ge någonting, säger Maja Wennerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om