Märtha är både IVA-sköterska och hästterapeut

Hästterapeut, hästtränare, ridlärare och intenivvårdssköterska - "Märtha" har ett fullspäckat liv där hon hjälper både hästar och människor.

Hästterapin har fått mycket positiv respons från både hästar och hästägare.

Hästterapin har fått mycket positiv respons från både hästar och hästägare.

Foto: Serafia Olausson

Strängnäs2020-07-22 17:07

Marie-Louise Persson, eller "Märtha" som hon kallas, är certifierad hästterapeut och arbetar även som hästtränare och ridlärare. Inte nog med det även deltid som intensivvårdsköterska i Södertälje, vilket gör att hon har haft en annorlunda vår. 

– Jag har framförallt arbetat som utvecklingssjuksköterska under våren. Jag, tillsammans med min chef, har utbildat intensivvårdsassistenter för att de ska kunna gå in och arbeta för att stötta intensivvårdssköterskorna på avdelningen, säger Marie-Louise Persson. 

De som har gått utbildningen har varit läkarstudenter samt anställda på Scania, som i och med coronapandemin blev permitterade. 

– Samarbetet har funkat väldigt bra. Det är stimulerande att hitta lösningar till de problem som man ställs inför. 

Marie-Louise Persson har arbetat som intensivvårdssköterska sedan 1990 och menar att det stora intresset för hästar har hjälpt henne att klara av det tunga arbetet. 

– Hästarna har hjälpt mig och gett mig en mental återhämtning i alla tider. 

Intresset för hästar startade i ung ålder. Under uppväxten i Arvika, i västra Värmland, tillbringade hon mycket tid tillsammans med hennes farbror som hade nordsvenska brukshästar. Fascinationen för hästterapi kan ha fått sin början redan då.

– Jag minns när jag var liten och hur jag en gång blev satt att massera en av hästarnas öron, berättar hon. Stoet hade kommit lös och ätit fallfrukt från ett äppelträd och fick kolikattacker. Massagen var ett sätt att stimulera punkter i öronen för att återställa balansen i kroppen.

I dag är hon certifierad hästterapeut efter att hon nyligen blev klar med den 2-åriga utbildningen, Skandinavisk hästterapi utbildning. Hon driver sitt eget företag "Equicare by Märtha" hemma på gården. Arbetet som hästterapeut gör att hon kan få en förståelse för orsaker till varför en häst har ont eller är sjuk. I arbetet använder hon sig av osteopati, akupunktur som grundar sig i kinesisk medicinen samt laserbehandling och örtmedicin. 

– Det är som att lägga ett pussel. En bra liknelse är att i Sverige får de som har problem med magsår samma medicin. I Kina går man vidare och tittar även på orsaken och de faktorer som gör att man fick magsår från början, berättar hon. 

Genom att känna på hästens muskulatur och smärtpunkter samt gå igenom rörelser i kroppens alla delar, kan hon förstå om någon del av kroppen är i obalans. Om hästen har en ojämn rörelse använder hon sig av en teknik där hon manipulerar rörelsen och för, till exempel, benet i rätt riktning.   

Behandlingen tar runt en timme och Marie-Louise Persson för även journal för de hästar hon behandlar och antalet behandlingstillfällen varierar. Behandlingen är uppskattad. 

– Jag har fått mycket positiv respons av både hästägare och tränare. 

Arbetet med både människor och hästar har gjort att hon ser många likheter.

– Vi är byggda på samma sätt och det som skiljer oss åt är nyckelbenen. 

Någonting annat som skiljer människor och hästar åt är att det inte finns någon placeboeffekt hos hästar och därmed kan de inte "luras", förklarar hon.  

Hästterapi är en form av alternativmedicin, men Marie-Louise Persson menar att det inte ersätter annan sjukvård. 

– Det ersätter inte veterinärmedicin och det tycker jag är viktigt, säger hon. 

– Eftersom jag har gedigen kunskap som sjuksköterska så kan det vara en fördel. Det ger en förståelse för att båda delar behövs. 

Hästar

Hästar har ett mycket gott minne och lever upp mot 20 - 25 år. 

Om hästen ges möjlighet kan den spendera omkring 16 till 19 timmar per dygn till att söka föda och äta. 

En häst sover mellan 3 - 5 timmar per dygn, uppdelat i korta sömnperioder som är 15 minuter långa. 

Hästen är ett flockdjur, vilket innebär att mycket av de beteenden som hästen använt för att överleva i det vilda bygger på att flocken hjälps åt att upptäcka faror och försvara sig. 

Det finns över 170 raser av hästar och ponnyer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!