Enligt socialkontoret i Strängnäs är 85 procent av de boende på kommunens äldreboende med i riskbedömningsprogrammet Senior alert. Av dessa har 40 procent ett BMI, body mass index, som understiger det rekommenderade värdet 22.
– Det är så som det ser ut på våra äldreboenden. Många är i livets slutskede, det har ingenting med omvårdnadskvalité att göra, säger Tommy Cederholm, överläkare i geriatrik och professor i klinisk nutrition vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Senior alert-registret är en insats som förra regeringen startade för att kunna se hur vanligt detta är, att vi verkligen identifierar problemet så att man kan sätta in de åtgärder som behövs.
Enligt den senaste mätningen var nattfastan i Strängnäs på 13,5 timmar, rekommendationen är att den inte bör vara mer än elva timmar. Tommy Cederholm säger att tätare intervall mellan måltiderna kan vara ett sätt att komma åt problemet, men att det finns mer att göra.
– Nummer ett är att man har en rutin för att upptäcka om någon går ned i vikt. Nummer två är att skapa måltidssituationer som är angenäma, inte bara sett till näringsinnehåll. Att göra måltiden till en social trevlig erfarenhet betyder så mycket för livskvalitén.
Undernäring kan bland annat leda till trötthet, ökad fallrisk, ökad infektionskänslighet och minskad livsglädje, enligt professorn.
I Strängnäs har de anställda påbörjat ett förändringsarbete för att få ned nattfastan. Det handlar om fler mellanmål, ett projekt för att se till hela matsituationen och egentillverkade näringsdrycker. Sjuksköterskor har också genomgått utbildning i konsistensanpassad kost, som ska ges efter de boendes behov.
Från den 1 januari börjar Socialstyrelsens nya föreskrifter gälla för att förebygga och minska undernäring. De nya reglerna är bindande och ställer krav på rutiner.
– Äldreomsorgen har rätt mycket att vinna på att måltidsmiljön blir positiv, säger Tommy Cederholm.