Matarket måste betala 100 000 i vite

Livsmedelsbutiken Matarket i Strängnäs uppfyller inte lagens krav för en säker arbetsmiljö. Nu måste företaget betala 100 000 kronor i vite efter att ha missat att åtgärda flera brister i tid.

Arbetsmiljöverket yrkar att förvaltningsrätten dömer ut hela vitet på 100 000 kronor mot Matarket. "Vi har helt enkelt brustit", säger butikschefen Ruey-Hwa Lin.

Arbetsmiljöverket yrkar att förvaltningsrätten dömer ut hela vitet på 100 000 kronor mot Matarket. "Vi har helt enkelt brustit", säger butikschefen Ruey-Hwa Lin.

Foto: Robin Folkö/Lars Kilström

Strängnäs2023-07-11 05:55

I november 2021 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion i livsmedelsbutiken i Präntaren i Strängnäs och fann då ett antal brister. Företaget hade bland annat inte gjort en tillräcklig undersökning av riskerna för olycksfall och ohälsa på arbetsplatsen och det saknades skriftliga rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Inspektörerna krävde också att butiken skulle ordna ett ställbart skydd vid butikens köttbandsåg, vätska för att spola ögonen på platser där frätande produkter hanterades samt en förteckning över vilka kemiska riskkällor som fanns i butiken.

I juli 2022 fick företaget ett första föreläggande, där Arbetsmiljöverket vid hot om vite på 50 000 kronor krävde att bolaget skulle åtgärda bristerna och redovisa dessa. Eftersom myndigheten inte fick svar skickades det i februari i år ut ett nytt föreläggande, den här gången förenat med ett vite på 100 000 kronor.

Nu är det sommar och Arbetsmiljöverket har fortfarande inte fått någon redovisning. Därför yrkar myndigheten att förvaltningsrätten dömer ut hela vitet mot Matarket.

Ruey-Hwa Lin, som är vd på Matarket, säger att det nu bara är att betala pengarna.

– Vi har helt enkelt brustit och håller med Arbetsmiljöverket om det. Jag känner mig bekväm med att få det här undanstökat nu.

Hade ni inte kunnat agera snabbare och sluppit betala?

– Absolut. Men vi har anlitat en tredjepart som skulle underlätta för oss, och där har samarbetet inte riktigt fungerat, säger Ruey-Hwa Lin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!