Tidningen publicerade nyligen en artikel om vilka butiker som hade högst priser på vanliga hushållsgrönsaker.
Dyrast på listan var då Matarket. Butiksägaren Ruey-Hwa Lin tycker dock att listan var missvisande.
– Vi utgår från priserna vi får från våra leverantörer och sen lägger vi på den marginal som vi behöver ta. Sen skiljer det sig självklart, ibland har vi de billigaste priserna och ibland är det någon annan som har det, säger han.
Han tycker också att tidningens undersökning borde gjorts på exakt samma dag i alla butiker, då det på ett spann av tre dagar kan vara stora variationer i pris.
– Priset på frukt och grönt ändras varje dag hos våra leverantörer, och vi får in vårt sortiment dagligen.
Varför tror du priset var så högt den dagen vi besökte butiken?
– Jag kan inte säga varken eller. Ibland är det så. Ibland är vi dyrare på vissa grejer och ibland är vi betydligt billigare på andra artiklar. Men vi har haft väldigt låga priser på till exempel tomater som vi sålt för bara fem kronor. Andra butiker kan ha tagit 20–40 kronor för samma tomater. Generellt kan jag nog tycka att vi har stans billigaste priser på våra klipp och kampanjer. Jag är inte rädd alls. Tvärtom, vi säljer sjukt mycket klipp och partier.
En av de billigaste på listan var matbutiken Alla för alla i Strängnäs. Butiksägaren Safa Hasan säger att de försöker hjälpa sina kunder så mycket de kan genom att hålla nere priserna.
– Vi lägger inte på så stor marginal, till exempel. Och vi lägger ännu lägre marginaler på just frukt och grönt, säger hon.
Vidare säger Safa Hasan att de även försöker pressa ner priserna så gott det går på basvaror som behövs i en stor del av all matlagning, som exempelvis matolja och ris.
– Kunderna gillar att vi är billigare än många andra. Men maten är fortfarande väldigt dyr för många, och har blivit mycket dyrare det senaste året.
Hon tror dock att när sommaren kommer och elpriserna går ner så kommer matpriserna att sjunka i samma takt.
Johan Lundberg, butikschef på Ica Bengtsson, berättar att prissituationen har varit besvärlig för alla matbutiker ända sen i fjol.
– Det är det värsta jag varit med om under mina 40 år i branschen. Vi får högre inköpspriser och då blir det tyvärr högre priser för våra kunder, säger han.
Butiken får hjälp centralt av Ica att sätta priserna. Under året som gått berättar han hur vinstmarginalerna minskat med ungefär två–tre procent.
Svenne Weidne, butikschef på Willys i Solberga, säger även han att butikens marginaler minskat, men han kan inte gå in på några exakta siffror.
– Matpriserna har gått upp i alla steg. Vi på Willys jobbar alltid med att pressa matpriserna på hela marknaden och försöker få så låga inköpspriser hos våra leverantörer som vi kan så att vi alltid kan ha lägst pris.
Han berättar också hur de försöker göra besparingar på andra sätt i butiken genom att exempelvis stänga av kylar som inte används och släcka när butiken är obemannad.
– Det är mest på sistone som vi fått in lite frågor om priserna från kunder. Men samtidigt upplever de att vi ligger väl till prismässigt i jämförelse med våra konkurrenter, säger Svenne Weidne och fortsätter:
– Vi har också fått in väldigt många nya kunder och vårt medlemsantal ökar hela tiden.
Johan Lundberg säger att responsen från kunder har varit att de mestadels varit förstående till de höjda priserna.
– De flesta fattar att vi inte försöker lura någon – de är ju inte dumma. Sen finns det alltid de som gnäller men de brukar gnälla oavsett vad. De blir ju glada om det regnar ute, så får de något att klaga på. Men jag blir självklart också förvånad när smör kostar över 60 kronor.
Han tycker även att den bilden som målats upp i medier om att butiker driver upp matpriserna för egen vinning är felaktig.
– Våra vinster har minskat i ett antal år och vi är dessutom sist i ledet. Man pratar inte om hur mycket mer momsintäkter regeringen fått.
Enligt honom skulle ett sätt att hålla matpriserna nere är att göra som man gjort i Spanien där man tagit bort momsen på bröd och grönsaker.
– Nu kommer Ica sänka priset på 300 artiklar efter påsk och har lyckats trycka på leverantörerna ännu mer. Men det är ju synd när det går ut över bönderna.